Да празнувам или да не празнувам "чуждите празници"

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Да, става дума за Хелоуин. От известно време това се превръща в част от нашето ежедневие и култура. Особено за децата, които лесно свикнаха с необикновен ден, в който правят забавни неща и получават бонбони. Какво да не му харесаш на това?

Аз също приех този празник в живота си съвсем чистосърдечно и в нито един момент не се усъмних в него, не се усъмних в преценката си, дали трябва да празнувам чужди празници. Интуитивно го възприех.

Защо пиша за това? Заради натрапващото се настроение, че който отбелязва този ден, нещо му хлопа дъската. Или не е достатъчен патриот, или просто е лигльо. Не натрапвам Хелоуин. Не обяснявам, че всеки задължително трябва да има топло отношение към този ден. Но не съм съгласен и на враждебно отхвърляне на повод за парти.

Празниците не са "наши" и "чужди". Много е идиотско да търсиш дали един празник е "твой", вместо да оставиш емоцията си сама да разбере дали ти е присърце да го празнуваш. Или не.

За празниците.

Хелоуин никога не е бил американски празник, защото често пъти се изтъква именно това и често пъти това е основна причина да харесаш или да не харесаш нещо. "К'во ше им празнувам празниците на тъпите американци...".

Това е стар келтски празник. Езически. Какъвто обичай е и сурвакането, между другото. Искам да отбележа, че повечето църковни празници (православни или католически) са твърде съшити с бели конци и в повечето случай избраните дни са били вече съществуващи празници.

Коледа например е езически и илюминатски празник на слънцето и светлината, който е бил най-големият празник, преди църквата да го обяви за Рождество Христово. Исус Христос е роден някъде между 10 и 20 октомври. Факт. Но е било много трудно да промениш навиците на хората и за това църквата буквално "залепя" Рождество Христово за 25-ти декември и с течение на годините хората отбелязват една дата, но с различен повод.

Като стана дума за Коледа – на 25-ти празнуват католиците. Православната Коледа е на 6-ти януари. Тоест и 25.12 не е "наш" празник...

Искам да кажа, че празниците са универсален начин да споделиш щастие. Те никога не трябва да бъдат повод за разделяне.

Какво по дяволите означава, дали е "наш" или "чужд"?

Приятелите ми в Америка (американци) отбелязват Баба Марта със страст, за каквато понякога им завиждам. Аз самият отбелязвам Деня на космонавтиката (12 април), заради пионерския ентусиазъм на Гагарин и другите космически герои, които са открили един цял нов свят. Гагарин не ми е никакъв лично, но той е фундаментален пич, който си струва да уважаваш! И да отбележиш празник, инспириран и посветен на него.

Това, че се кефиш на "чуждите" празници,не те прави родоотстъпник, а космополит. По-голям родоотстъпник те прави това, че не си плащаш данъците и че цапаш, например. Но да ми се блъскаш шумно в гърдите с "Булгар, Булгар!" не ми е особено патриотично. Патриотарско ми е (виж в тълковния речник разликата между двете).

Прочетете още от Симо Колев в Edna.bg:

Наръчник за оцеляване в София

Какво си обещахме след лятото

Джуки и силикон

Защо трябва да ходя на психоаналитик?

Мъжът в мола

Бягай от тоя пикльо, скъпа!

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти