Да се влюбиш по Коледа във Виена

"Градът на валса" - Виена
Снимка: Thinkstock

Аромат на греяно вино, печени кестени, захаросани плодове и  празнична музика – по всичко личи, че Коледа е тук.

Декември е месецът на коледните базари, на вълнуващата подготовка и трепетното очакване на Рождество Христово.

Предпразничното осветление и декорация по пешеходните зони на Виена я превръщат в една открита бална зала с внушителни светещи полилеи в средата на улицитe.

Нощна Виена е почти невъзможно да бъде описана. Прилича на декор от приказка  – от онези романтичните, опияняващите приказки  с щастливия край. Малките човечета и големите хора вече са във вихъра на емоцията от предстоящото тържество, защото единственото по-хубаво нещо от празника е именно подготовката за него.

И докато децата топлят ръцете си с пликчето горещи кестени около 34-метровия бял смърч, украсен с повече от хиляда лампички, възрастните се наслаждават на същата магия като в детството си.

Някои се събират с приятели на чаша пунш, преди да продължат с пазаруването, други бързат да качат децата на "вълшебното влакче" пред кметството или да зарадват близък с една от онези огромни меденки, изписани с безброй пожелания за весели празници.

Има и такива, които до припадък обикалят базарите и избират сувенири, музикални кутии, преспапиета, ръчно изработени коледни украси и какво ли още не.

В "града на валса" времето преди Коледа, освен всичко друго, е  изключителен празник за сетивата. Можеш да попаднеш на концерт на Виенския симфоничен оркестър в навечерието на Рождеството или в цветната  Коледа в  Ботаническата градина, където освен безброй лакомства, музикалната програма със сигурност те оставя без дъх.

Или пък в кафе-ресторанта на двореца "Шьонбрун", докато малките приятели се забавляват, оцветявайки сами коледни сладки и слушайки разкази за това как празнуват другите деца по света, да се насладиш на парче виенски щрудел и на чаша ароматно кафе.

Един обичаен подарък е да "поднесеш" на любимия човек празничната вечеря в двореца, в изискана обстановка под звуците на духова музика. Какво по-хубаво от това да се върнеш назад във времето?

Всеобщото оживление е толкова вдъхновяващо, че дори и в някой от онези дни се усмихваш на Дядо Коледа от витрината, на забързаната Снежанка на улицата или на плюшения елен в ръцете на някой малчуган.

И така, неусетно Коледа вече е тук. Време е да си купим елха, да извадим играчките, да помислим с какво да изненадаме най-близките и в духа на старите традиции да надпишем няколко картички – със сигурност ще стоплят сърцето на получателя повече от някой имейл или есемес.

И въпреки приказната Виена по Коледа и нейното несравнимо романтично и тържествено очарование ще завърша с нещо, в което от цялото си сърце вярвам - виенчани обичат да казват, че никоя друга Коледа не е като тяхната Коледа – съвършено неправилно, защото "най-същественото е невидимо за очите".

Няма значение къде се намирате – запалете няколко свещи, сипете си чаша червено вино, отпуснете се и подгответе сърцето си и за празника.
   
Светли празници, приятели!

Автор: Теофана Григорова

 

* * * 

Прочетете още от рубриката ни "Из Edna@":

Никога ръка, веднъж изпусната, не може да бъде уловена същата

Като ухание на бели маргаритки

Нощи в бял сатен

Не е трудно да започнем първи

За една усмивка повече

Кучки - ръководство за разпознаване

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти