Как да пазаруваме в супермаркет

Време е за хранителен шопинг тур
Снимка: Thinkstock

Най-удобно се пазарува в супермаркетите, защото предлагат максимален асортимент от хранителни стоки на едно място. Това е повече от ясно, но доста често въпросното многообразие от продукти ни изкушава, а това никак не е от полза за поддържането на нашата фигура, пише здраве.bg.

Затова следващите препоръки ще ви помогнат точно в тази насока.

1. Не пазарувайте на гладен стомах. Тогава съблазънта да купите излишни и калорични неща е много по-голяма.

2. Съставете си списък с необходимите продукти и го спазвайте. Вземете със себе си само толкова пари, колкото са ви необходими за покупки.

3. Не се разхождайте безцелно из магазина. Отправете се към щандовете с нужните ви продукти. В противен случай рискувате да се натъкнете на нещо примамливо за нарушаване на вашия здравословен хранителен режим.

4. Рекламите постоянно ни подтикват да купим вкусно и изкушаващо лакомство. Но освен с красив вид – тези стоки редовно са и сред най-калоричните, така че се усетете навреме, преди да посегнете към поредния хит на пазара.

5. Не се задържайте до касата и не разглеждайте разположените в близост до нея чипсове, шоколадови десерти и т.н. Да, много са вкусни, но съдържат прекалени излишъци от захар, сол и химикали със съмнителна полза.

6. Ако пазарувате за гости, старайте се да купувате продукти в запечатани опаковки, откъдето трудно ще извадите ''забраненото'' парче.

Кои са най-вредните стоки в супермаркета (и не само в него)?

Чипсове
Те са калорични, пържени, най-често са приготвени с трансмазнини, получени по изкуствен път от течни растителни мазнини. Според диетолозите, хората, които всекидневно употребяват чипс, са с повишен риск от диабет, рак, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, влошено състояние на ставите и съединителната тъкан, слаб имунитет и зрение.

Трансмазнините понижават способността на организма да се противопоставя на стреса и депресията. Освен това чипсовете съдържат консерванти и ароматизатори.

Сухари
Смятате, че в пакетчето сухари няма толкова много калории? Грешите! И това е само половината от бедата. Към готовите вариации се прибавят сол и вкусови добавки, т.е. химия. Ако обичате сухари, просто си ги пригответе у дома.

Ядки
Те безспорно съдържат не едно полезни вещества. Но колко често се продават в натурален вид?! Обикновено към тях се добавя твърде много сол, както и захар или трансмазнини. Затова търсете сурови ядки, които са без подобни съставки.

Подсладена извара или кисело мляко
Те могат да заменят всеки обилен обяд. Но ако съдържат захар и ароматизатори, от полезни се превръщат във вредни. По-добре си купувайте мляко и извара поотделно и им прибавяйте плодове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти