Какво (не) знаем за сливиците

сливици
Снимка: iStock

Настъпи времето, когато децата ни тръгват на ясла, градина и училище. И проблемите започват - вируси, ангини, температури…Почти винаги на преден план изпъкват проблемите с гърлото, и по-точно нарочените за враг №1 на родителското спокойствие сливици. Толкова им е омръзнало на някои родители с болнави деца, че са готови на тонзилектомия /отстраняване на сливиците/ само и само проблемите да свършат. Но това е голяма заблуда, ролята на сливиците е изключителна за здравето, особено при децата.

Неслучайно сливиците се намират в началото на дихателната система. Те са първата защитна бариера срещу патогенните микроорганизми, в това число най-честите причинители на болести при децата вирусите. Сливиците се състоят от лимфоидна тъкан, която е важна част от имунната система. Двете небни сливици /виждат се при отворена уста/ първи спират външните дразнители като частици от мръсен въздух, студен въздух /затоплят го заедно с носните ходове/, всякакви микроорганизми. Третата сливица /не се вижда при обикновен преглед/, която създава проблеми на много деца, също играе роля на спирачка на вредни компоненти, а освен това в сливиците се образуват антитела, които елиминират вредните „дразнители“.

сливици
Снимка: iStock

Затова сливиците не се премахват безпричинно, това означава детето да се лиши от имунна защита. В някои редки случаи, когато те не изпълняват защитната си функция и повече вредят, отколкото помагат, отстраняването е наложително. Например когато е налице абсцес около сливиците или хронично възпаление, което дава отражение на стави, бъбреци сърце. Дори и тогава оперативното отстраняване става след прецизни изследвания. Третата сливица се отстранява само при неуспешно лечение и при повтарящи се отити, силно затруднено дишане, сънна апнея, промени в лицевата структура от постоянното стоене с отворена уста.

Често родителите се притесняват от точковидните бели налепи по сливиците, без детето да е болно и с температура. Но това е нормална находка, в лимфоидната тъкан са разположени многобройни каналчета, чрез които се изхвърлят отпадъчните продукти от дейността им. Те се смесват с епителни клетки, хранителни частици и се образуват бели „тапи“.

Друга заблуда е, че големите сливици означава болни сливици. Големината обикновено е по наследство и от честата среща с микроорганизми и не е критерий за проблеми в гърлото. Обикновено в ученическа възраст сливиците намаляват своя обем.

Другата грешка е, че някои родители прекалено усърдно третират сливиците на детето, без да има сериозна причина за това. Опасно е бъркането в гърлото и обтриване на сливиците със сода, тя е абразивна и може да наруши покривния епител на лигавиците като се улесни проникването на инфекцията в организма. Гаргарата е безмислена, така се промива само устната кухина. Спрейовете са щадящи и вършат добра работа, но някои хора могат да получат пристъпи на задушаване, ако са по-чувствителни към някои от съставките на препарата. Затова не прекалявайте, сливиците се лекуват само когато се налага.

Има десетки препарати за засилване на имунитета и в частност при проблеми със сливиците. При често и тежко боледуване от възпалени сливици консултацията със специалист е задължителна.

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти