С малко бебе по време на COVID-19: какво да правим в тази обстановка?

бебе майка новородено маска коронавирус
Снимка: iStock

Да отгледаш бебе не е лесна работа, но по време на пандемия страховете са още повече. Към обичайните тревоги се добавят нови въпроси: може ли да се зарази бебето? Как да опазим малкото човече? Какво да правим, ако вкъщи има болен? Успокояващ е фактът, че майка носителка на този вирус не може да го предаде с кърмата на бебетото си. Възможно е обаче бременна жена, положителна за COVID-19, да пренесе инфекцията на плода, но в изключително редки случаи, около 1-2% от досега наблюдаваните. Въпреки това сме нащрек: вирусът ни изненадва постоянно, доскоро уж доказани факти за него вече не са актуални. Ваксината и лечението също са в сферите на мечтите.

И така, завръщаме се вкъщи с новия член на семейството, какво да правим в тази обстановка?

дезинфектант ръце гел
Снимка: iStock

Предпазливото поведение никога не е излишно. Не влизайте вкъщи с обувки, свалете връхните си дрехи, ако не могат да се перат, ги дезинфекцирайте или поне да постоят денонощие на терасата. С дрехите и обувките сте ходили по болнични коридори, улици, не се знае какво се е „лепнало“ за тях. Измийте старателно ръцете си с топла вода и сапун и ги напръскайте с дезинфектант. След това съблечете дрешките на бебето (пипани са от медицинския персонал) и го облечете с нови, изпрани и изгладени.

Проветрявайте редовно. Почиствайте редовно помещенията с дезинфектанти, особено внимание обръщайте на входната врата и антрето до нея, дръжки на врати, телефони, ключове, подове. Добре е продуктите, вкарани отвън, да се измият с течаща вода и сапун. Стаята, в която се отглежда бебето, също се почиства, но много внимателно. Най-добре с вода и безобидни препарати, дезинфектантите могат да доведат до алергии и дразнене на детето. Не пръскайте бебето и дрехите му с дезинфектанти, достатъчно е добрата хигиена с традиционните средства.

бебе
Снимка: iStock

Отложете срещите с близки и приятели за по-добри времена.

Видимо здрави, не се знае каква зараза носят хората. Всъщност избягване на контактите с бебето е препоръчавано не само при сегашната ситуация. Останалите вируси, пренасяни от хората, също могат да доведат до тежки последствия при новородените и малките бебета – тяхната имунна система е незряла и не се знае как ще реагира. Всеки от обкръжението на бебето, който не се чувства добре (хрема, кашлица, температура, болки в гърлото и др.), трябва да стои далеч от него. А тези, които имат контакти с много хора, е редно да спазват дистанция, хигиена и маска.

бебе баба телефон коронавирус семейство
Снимка: iStock

Разходките на открито не само не са забранени, но се и препоръчват.

Те закаляват детето, на чист въздух то спи прекрасно, коликите намаляват. Безумие е разходката да бъде в мол или други закрити помещения като ресторанти, сладкарници. Ако не COVID-19 и други вируси, застоялият въздух ще се отрази неблагоприятно на детето.

майка бебе количка залез разходка дете новородено
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти