Пазете децата през лятото – в големи дози слънцето разболява

деца лято море ваканция почивка плаж слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Нормално е изолацията да ни направи нетърпеливи, вземаме децата и хайде на слънце, море, планина… Бързаме да наваксаме изгубеното време, а и че слънцето е лекарство всеки знае. Но то може да се превърне и в отрова, зависи от дозата. При прекаляване със слънчевите лъчи се увеличава риска от сериозни заболявания като рак на кожата и меланом. Категорично е доказано, че изгарянията в детската възраст могат да доведат до развитието на рак в по-късна възраст.

Детската кожа е най-уязвима от слънчевите лъчи – нейната повърхност е относително по-голяма, по-тънка и нежна и с особен строеж. Кожната клетка има памет и издевателствата върху нея могат да се проявят след десетки години. Затова децата трябва максимално да се възползват от благоприятните въздействия на слънцето, но и старателно да пазим кожата им.

деца лято море ваканция почивка плаж слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Децата до 1-годишна възраст не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Отразената също върши работа за образуване на витамин Д и за закаляване. В горещите дни те трябва да стоят на плътна сянка, през по-прохладните – на „шарена“. Използвайте чадър за детската количка, най-добре с „чупеща“ се дръжка, за да се регулира спрямо слънцето. Недопустимо е дете да получи слънчево изгаряне, това говори за родителска нехайност! Освен че е опасно за рак на кожата, състоянието е много мъчително за детето – силни болки, температура, повръщане.

деца дете бебе лято море ваканция почивка плаж слънце слънцезащита
Снимка: iStock

В топлите дни през лятото децата (и възрастните) да забравят за излизане на слънце в обедните часове (между 11 и 16 часа). Малките лесно се претоплят и обезводняват. Върхът на родителското безхаберие е малко дете на плажа в обедните часове. Ултравиолетовите лъчи там са двойно по-силни (отразяват се в морето и пясъка), както и високо в планината.

Основна предпазна мярка е облеклото – тънки светли широки дрешки от естествена материя, лека шапка с широка периферия. Очилата с УВ филтър също са препоръчителни, слънчевите лъчи увреждат очите.

деца лято море ваканция почивка плаж слънце слънцезащита
Снимка: iStock

И, разбира се, слънцезащитни продукти, съобразени с възрастта. Различните видове са с еднаква ефикасност, но при малките се предпочитат тези на минерална основа. Те са белезникави, така майката може да види пропуснатите места. И най-важното – да се използват правилно. Нанасят се половин час преди излагането на слънце и се подновяват на 2-3 часа, както и след излизане от водата. Ако „запечатаме“ детето с такава козметика, УВ лъчите трудно стигат до кожата, но така се пречи на образуването на витамин Д.

Затова разумното поведение спрямо слънцето е и най-правилно – задължително слънцезащита на морето, планината и при силно слънце и без такава козметика в градски условия на сянка и в ранните часове. И да не забравяме, че прекомерното излагане на слънце потиска имунната система, затова децата често се разболяват, когато отидат на море.

деца лято море ваканция почивка плаж слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти