Детето скърца със зъби? Не е това, което си мислите

дете усмивка сън
Снимка: iStock

В нощната тишина се чува смразяващ, стържещ звук, от който ти настръхват косите. Детето скърца със зъби. И то почти всяка нощ. Споделяш с другите мами и 99% от тях отсичат компетентно: имате глисти! Да, ама не. Няма научни доказателства, че при наличието на глисти се скърца със зъби. Не тичайте по лаборатории за изследвания, те не винаги са достоверни. Споделете проблема с лекаря си и потърсете друга причина.

Скърцането със зъби (бруксизъм) е често срещано явление при малки и големи. При децата скърцането е много по-често, около 40% от тях имат този проблем за кратко или по-дълго време. Точната причина не е напълно изяснена. Предполага се, че има и наследственост, в голяма част родителите на тези деца също са скърцали със зъби, когато са били малки.

дете усмивка сън
Снимка: iStock

По-често децата скърцат в напрегната ситуация, стрес, емоции, неприятности. Децата са по-уязвими, защото са чувствителни, реагират по-бурно на преживяванията. Освен емоционални, има и чисто физиологични причини. През нощта скърцат децата със секрет в носоглътката, с трета сливица, алергия, при никнене на зъби, с аномалии в захапката и подредбата на зъбите.

Често някои скърцат дори и през деня. В тези случаи не реагирайте, малките разбират, че така привличат вниманието и продължават да го правят. По-добре се правете, че не забелязвате и отвлечете вниманието на детето с нещо интересно.

Средната възраст, на която децата започват да скърцат, е около третата година, а към шестата явлението постепенно отшумява. При по-малките също може да има такъв проблем, някои скърцат дори с 2-3 зъба в устата си. Неприятностите настъпват, когато явлението хронифицира и продължава месеци наред. Тогава се изтърква емайлът на зъбите и започват болките във венците, зъбите, шията и главата, по езика остават характерни бразди.

Установено е, че при скърцането натискът между двете челюсти е огромен, 6 пъти повече, отколкото при дъвчене на храната. Затова трябва да се обърнете към ортодонт, който ще постави специални защитни шини върху зъбите. Те са изработени от мека пластмаса и пречат на вредното триене върху зъбите.

дете усмивка сън
Снимка: iStock

Скърцането със зъби не е само детски патент. Възрастните скърцат при дефект в захапката, лицевите кости и стави, чувствителни зъби към топло и студено, но най-вече при нервно напрежение, подтискане на гняв и яд.  Смята се, че ниските нива на кръвната захар (хипогликемия) също може да доведе до неприятното нощно „занимание“. При всички положения трябва да се потърси помощта на специалист ортодонт, за да се коригират отклоненията в устната кухина, ако има такива.

Ако причината не е в зъбите, а в нервното напрежение, трябва да се работи в тази насока. Осигурете си добра хигиена на съня, опитайте вечер релаксация, разходки преди сън, отпускащ душ, чай от маточина, проветрена стая, удобното легло и възглавница също са важни. Може да ви помогне и магнезият, както и миорелаксанти, тъй като скърцането е следствие спазъм на дъвкателната мускулатура.

паста зъби четка
Снимка: Istock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти