Коронавирус и болест на Кавазаки при децата: има ли връзка?

дете болест
Снимка: Thinkstock

Тъкмо си отдъхнахме, че COVID-19 щади децата и надеждата ни бе попарена от съобщения от Англия. Случаите на болестта на Кавазаки се увеличили доста от началото на пандемията и се търси връзка с коронавируса. Което не е голяма изненада, знае се, че вирусните (и бактериални) инфекции могат да отключат това заболяване. Каква е тази болест с екзотично име?

Японският педиатър Томисаку Кавазаки описва заболяването през 1967 г., а няколко години по-късно се установява увреждане на коронарните съдове при някои от болните деца (аневризми, разширение на артериите). 80% от боледуващите са на възраст под 5 години. Симптомите са както при редица вирусни и бактериални заболявания, но тя е опасна с това, че се възпаляват стените на артериите със среден калибър, включително и тези на сърцето. Стига да се разпознае навреме, болестта се лекува успешно и без усложнения.

дете болест грип
Снимка: iStock

Има много теории за причинителите на тази болест, обвиняват се вируси, бактерии, наследствена обремененост, свръхчувствителност или нарушен имунен отговор, но точната причина за болестта на Кавазаки не е ясна, както и защо засяга предимно децата. Доказано е обаче, че не е заразна и не може да се пренесе от човек на човек.

Как протича болестта? През първата фаза, която трае около 2 седмици, температурата се покачва до високи стойности и продължава повече от 5 дни, често до 10. Очите се зачервяват, но без да отделят секрет, устните са напукани и червени, езикът е малиново оцветен както при скарлатината. Характерен е и обривът по гръдния кош и крайниците, понякога отичат ходилата и ръцете. Лимфните възли по шията се увеличават и изпъкват. През следващата фаза, също 2 седмици, температурата пада, но се появява лющене по дланите и ходилата, основно по върха на пръстите. Често започват болки в ставите, някои дечица имат повръщане и разстройство, коремни болки.

дете болест грип
Снимка: iStock

През третата фаза на болестта симптомите постепенно отзвучават и детето оздравява. Обикновено са нужни 2 месеца от началото на болестта, за да се възстанови детето. Понякога се наблюдават усложнения със засягането на сърцето. Могат да се открият сърдечни шумове, аритмии, перикардит, миокардит. Най-сериозното усложнение е коронарни аневризми, но за щастие те са редки, в 2% от случаите. Наличието им се установява с ехокардиография. Заболяването протича различно при различните деца и в повечето случаи няма усложнения.

Диагнозата се затруднява от факта, че няма специфично изследване за доказване на болестта. В определен период се повишават тромбоцитите в кръвта, което може да насочи към болестта. Опитният педиатър се ориентира по симптомите и като изключи другите подобни заболявания като скарлатина, морбили, артрит. При съмнение се прави консултация с детски ревматолог, който поема и лечението. Детето се настанява в болница и се лекува според тежестта на болестта, като се следи основно състоянието на сърцето и възпалителния процес. Това е и единствената болест, при която се дава аспирин на децата.

Това е нагледен пример, че не трябва да се фокусираме само върху COVID-19, има и други сериозни болести, свързани или не с този вирус. Всяко неясно температурно състояние, продължило повече от 5 дни плюс гореописаните симптоми, изисква консултация със специалист.

дете болест грип
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти