Детският имунитет след изолацията: как се отрази карантината върху здравето на децата

деца лекар преглед преслушване
Снимка: iStock

Странни неща се случиха по време на изолацията. Друга година по същото време педиатрите не смогваха да преглеждат болни деца, сега кабинетите опустяха. Всички изведнъж оздравяха. Разбира се, има логично обяснение, малките нямат контакт с други деца и не се заразяват. А майките се страхуват и за един сопол не тичат за преглед. Та това е хубавата страна на принудителната изолация. Но има и лоша, която тепърва предстои да видим.

От дългото стоене вкъщи най-много пострада имунната система на децата. Повечето родители затвориха плътно децата си вкъщи и не си показаха носовете навън два месеца. Тези жизнени, пълна с енергия и жажда за движение деца бяха затворени като животинчета в клетка. Липсата на достатъчно движение, свеж въздух и слънце е пагубно за здравето, особено на децата.

дете деца дезинфекция дезинфектант миркоби вирус бактерии
Снимка: iStock

Движението регулира хормоналния баланс, стимулира кръвообращението и органите и системите функционират нормално. Витамин Д (синтезира се в кожата от слънцето) е важен не само за костите и зъбите, но и за всички останали системи, включително имунната. Вкъщи не може да се синтезира. Натрупаните килограми от обездвижването също отслабват имунната система. Излишната мастна тъкан произвежда в малки количества цитокини (елементи на възпалението), които изтощават имунната система.

деца детска градина
Снимка: iStock

На всичко отгоре липсата на контакти със себеподобни се отразява и на психиката на децата. Отдавна е известна психосоматичната връзка при болестите. Лошото настроение, стресът, изолацията, изнервените родители са предпоставка за по-лесно разболяване, което неминуемо ще настъпи с отпадане на мерките. Имунната система най-много страда от това, че не се среща с „дразнители“ и не се тренира, „забравя“ как да работи правилно в сравнително стерилната среда. И когато децата започнат активно да общуват, те стават жертва и на най-невинния вирус или друг микроорганизъм.

Дезинфекцията е необходима, но когато се прекали с нея, може да има негативен ефект. Колкото и да са рекламирани, препаратите за дезинфекция са агресивни (иначе няма как да убиват вирусите). Кожата е покрита със защитен хидролипиден слой, с полезни бактерии и ензими, които не позволяват да проникнат през нея вируси, бактерии, гъбички. С препаратите и антибактериалните сапуни ние разрушаваме тази защита и опасността от заразяване става още по-голяма!

Манията за дезинфекция покрай коронавируса може да навреди на децата >>>

деца ръце сапун
Снимка: iStock

Да не говорим за алергиите, екземите и възпаленията, които се наблюдават при прекомерната употреба на препарати за дезинфекция. Доброто измиване на ръцете със сапун е достатъчно в повечето случаи. И както винаги, умереният подход е най-правилният: добра хигиена без крайности, рационално хранене с повече плодове и зеленчуци, особено сезонни, движение и игри на открито и постепенно увеличаване на контактите с други деца. Не е необходимо да тъпчете децата си с всевъзможни препарати „за усилване на имунитета“. Слънцето, естествените витамини и доброто настроение са най-добрите лекарства. И са без странични действия.

майка дъщеря дете кухня готвене плодове зеленчуци здравословно
Снимка: iStock

Всичко за бременността, раждането и родителството ще откриете в Ohnamama.bg! Не пропускайте да последвате Ohnamama.bg във фейсбук и инстаграм

ох на мама
Снимка: Личен архив

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти