Манията за дезинфекция покрай коронавируса може да навреди на децата

вирус грип коронавирус дете майка дезифектант гел
Снимка: iStock

Който не е успял да види театралната постановка „Чиста къща“, да не съжалява. Действието сега се развива на живо във всеки дом. Само прекрасните артисти липсват, дано не са се задушили от хлора, спирта и другите препарати. Умните хора поддържат нужната хигиена, а хипохондриците заляха домовете си с тонове дезинфектанти. Клетите им дечица най-вероятно ще се разминат с коронавируса, но неприятностите от химикалите са им в кърпа вързани.

Хлорът е едно от първите бойни отровни вещества. Убива микробите, но и уврежда здравето на човека. Съдържа се в почти всички препарати за почистване и дезинфекция. Лесно се изпарява и при вдишването му предизвиква замайване, стягане в гърдите, гадене, главоболие. Затова никога не почиствайте с белина и други хлорсъдържащи препарати при затворена врата. Може и да не излезете през нея.

дезинфекция дезинфектант миркоби вирус бактерии
Снимка: iStock

Децата са още по-чувствителни, дръжте ги далеч от тези препарати! При прекомерна употреба предизвикват кашлица, кихане, сълзене от очите, хрема, задух. Използвайте ги, когато децата не са вкъщи, после продължително време проветрявайте. Дезинфектантите убиват „лошите“ микроби, които причиняват болести, но убиват и „добрите“, които ни пазят. Кожата е покрита с биофилм от микроорганизми, които защитават организма от проникването на вредни вещества и патогенни микроби (както чревната флора, пробиотиците). Разрушавайки тази защита, правим децата уязвими. Затова и дерматолозите не препоръчват използването на антибактериални сапуни.

С масовото използване на толкова средства за дезинфекция зачестиха случаите с обриви, възпаления, сърбеж и екземи. Мийте редовно детските ръчички обилно със сапун, друго не е нужно. Престараването може да доведе до проблеми, както всичко прекалено. Стерилната обстановка може да има обратен ефект: имунната система „закърнява“, като не се среща с микроби и други „дразнители“ тя не работи ефективно, когато тази среща се състои. А това ще се случи, децата ще тръгнат по градини и ясли и тогава ще стане страшно…

майка дъщеря дете миене ръце
Снимка: iStock

Още по-опасно става, ако детето погълне дезинфектант. Получава се мъчително изгаряне на устата, хранопровода, стомаха. Дръжте препаратите за почистване заключени, дори водата за уста! Не пресипвайте остатъка от препарата в друго шише, детето се заблуждава, че е безалкохолно например и го поглъща. Много опасни са и таблетките за съдомиялните машини, ако бъдат погълнати. Уверете се, че отделението за поставяне на таблетки е добре почистено, както и ръбовете по вратата, там често остават частици от таблетките.

В 70% от случаите на натравяне при деца причина са лекарствата. А в тези времена къщите са се превърнали в аптеки, всеки се е запасил с всевъзможни медикаменти. Дръжте ги на високо и заключени! Децата имитират възрастните, виждайки, че те пият лекарства също посягат към таблетките. Последствията може да са фатални.

дете деца дезинфекция дезинфектант миркоби вирус бактерии
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти