Лекарствата не действат? Вероятно не ги приемате правилно

лекарство хапче болест здраве
Снимка: iStock

Купувате лекарство или хранителна добавка от аптеката, вадите от кутийката листовка, дълга колкото магистрала Тракия, и желанието за информация изчезва безвъзвратно. Пиете лекарството както и когато се сетите, но ефект няма. То и при правилно приложение може да няма ефект, но честа причина за „бездействието“ на медикамента е неправилното приемане. Защото всяко лекарство/добавка си има своя специфика на действие и се резорбира в определена среда.

Първият въпрос е на гладно или след храна се пие даденото лекарство. Дори лекарят да е споменал, прочетете листовката, защото това е изключително важно. Някои медикаменти не се резорбират в организма, смесвайки се с храната, други действат, само ако се приемат с храна. Повечето хора под „на гладно“ разбират „пиеш хапчето и започваш да се храниш“. Това означава заедно с храната, защото лекарството веднага се смесва с нея. „На гладно“ означава 30-40 минути преди хранене, тоест на празен стомах. Това време дава възможност на таблетката да освободи лечебната субстанция и да се резорбира от стомашната или чревната лигавица.

лекарство хапче болест здраве
Снимка: iStock

Указанието за приемане след храна е при лекарства, които дразнят стомашната лигавица и предизвикват гадене. В тези случаи лекарството се приема веднага след хранене, а не след известно време, когато стомахът може вече да е празен (зависи от вида на храната в него).

Понякога и видът на храната е от значение при приемането на лекарства. Известна е ролята на грейпфрута при приемането на лекарства за сърдечно-съдови заболявания, някои не се приемат с мляко, други като мастноразтворимите витамини (А, Е, Д) се усвояват по-добре с храна, богата на мазнини и т.н.

Доста „хлъзгав“ е съветът лекарството да се приема с достатъчно вода. Иначе идеята е ясна, във водата лекарството се разтваря и активните субстанции се освобождават, а някои стават активни именно във водна среда. Но с колко и с каква вода? За „достатъчно“ се разбира 70-100 мл за децата и 100-150 мл за възрастните. Ако е повече, няма лошо. Лекарствата не се приемат с минерална вода, някои соли могат да взаимодействат с медикамента. Предпочитайте чешмяна или филтрирана вода със стайна температура. Ако изрично не е спомената температурата на водата.

лекарство хапче болест здраве
Снимка: iStock

Груба грешка е чупенето на лекарствата на половинки или четвъртинки. И то не само защото „изветряват“. Някои лекарства се резорбират само в червата и за целта са обвити в специални капсули или филми. С нарушаване на целостта им стомашните сокове унищожават лекарството и то не действа. Освен това е възможно неравномерно разпределение на активната субстанция в таблетката и в едната част дозата да е различна от другата. Има и таблетки, за които това не важи, те имат точно означено място къде могат да се разделят.

За да действат антибиотиците за деца, най-важното е правилното им разреждане с точното количество вода, в противен случай дозата е недостатъчна или е завишена.

Някои лекарства са несъвместими, не могат да се вземат по едно и също време. Това обикновено се случва когато различни лекари изписват различни рецепти и с тях човек отива в аптеката. Решението е само едно –консултирайте се с фармацевта.

лекарство хапче болест здраве
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти