Водата - жизненоважна, но и опасна при неправилно използване и съхранение!

вода
Снимка: iStock

Без вода няма живот! Всеизвестен факт върху който се упражняват специалисти и лаици: пийте еди-колко си вода дневно /сякаш всички хора са еднакви/, пийте само еди-каква си, преди, след ядене…Или не пийте, особено ако сте кърмаче. Забравя се фактът, че водата е идеална течност не само за човека, вредните микроорганизми също се развиват бързо в нея. И тогава иначе полезната вода става опасна, при неправилното ѝ съхранение вредите стават осезаеми.

Най-добрият начин за съхранение на водата са стъклените съдове, но те са тежки и лесно се чупят. Въпреки това ги предпочитайте, когато имате такава възможност, особено за малките деца. Пластмасовите бутилки са удобни, малката бутилка винаги е подръка, независимо къде се намираме. Всички знаем за вредата на пластмасата, но когато се използва разумно, вредите са сведени до минимум.

вода
Снимка: iStock

Основното правило е пластмасовите бутилки да се използват за еднократна употреба. А за малките деца това е задължително. Наливането на минерална вода в употребявани туби и бутилки не е разумно, химикалите от пластмасата преминават във водата, особено при високи темпертури през лятото. Всеки производител отбелязва от каква пластмаса е бутилката, четето указанията на дъното ѝ. Най-безопасната пластмаса, която не отделя вредни вещества е HDP (HDPE)- полиетилен с висока плътност. Използва се за опаковките за мляко.

Най-често употребяваната пластмаса за бутилки е PET (PETE)-полиетилен терафталат. Тя е безопасна само при еднократна употреба! Специалистите твърдят, че при многократна употреба на тези бутилки се отделят вредни вещества за организма, които влияят и на хормоналния баланс. Полипропиленът (PP) е термоустойчив и сравнително безопасен, с бял полупрозрачен цвят. От него се правят кофичките за киселото мляко. Най-опасна е пластмасата без никакви отличителни знаци. Не купувайте вода и други продукти в такива опаковки! Те отделят бисфенол А, обвиняван за повишен риск от нарушение на обмяната на веществата, намален имунитет, сърдечно-съдови болести, диабет, рак....

Прекаляването с минерална вода също не е безобидно. Тя не е подходяща за малките деца, те се нуждаят от изворна или преварена вода. За да не се претовари организма с определени вещества от минералната вода, тя трябва да се сменя на всеки 20-30 дни с друг вид и да се редува с изворна или чешмяна. Добра алтернатива е пречистената вода със специалните кани, които се продават по магазините.

През лятото забравете за съвета да не се дава вода на малките бебета. Докато през зимата водата от кърмата може и да е достатъчна, при високите температури нуждата от вода нараства многократно и бебето лесно се обезводнява.

дете лято
Снимка: iStock

Съветите да се тъпчем с огромни количества вода също са опасни. Познат е феноменът водно отравяне при хора, които се наливат с много вода. Застрашени са активно спортуващите и хората в големите жеги. Тогава се губят много соли, а те (основно натриевия хлорид) задържат водата в организма. Когато се пие много вода и няма какво да я задържа в кръвното русло, тя навлиза в клетките и ги раздува. Симптомите са главоболие, световъртеж, гърчове, дори смърт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти