Опасни родителски недомислици през лятото

бебе дете лято
Снимка: iStock

Дали защото лятното време е лежерно, или родителите са преуморени, децата са подложени на странни хрумвания от страна на майките и другите роднини, които се грижат за тях. Които щяха да са забавни и смешни, ако не са опасни за здравето на малките.

Класика в жанра е с малко бебе на море. И задължително на плажа, разбира се. И то в горещите, обедни часове, нали сутрин се спи до късно…Замисляли сте се на какво е подложено бебето? Слънчевите лъчи край морето са двойно по-силни, там те се отразяват от пясъка и водата. Нежната бебешка кожа е силно чувствителна към топлината и слънцето, в комплект с топлия памперс става страшно, дори под чадър.

бебе дете лято
Снимка: iStock

Силното слънце потиска имунната система, бебетата лесно се разболяват и обезводняват, трудно се възстановяват. Не е разумно бебе да се води на море - смяна на обстановката, дълъг път, контакт с много хора, претопляне, болести… А препатилите сигурно са разбрали, че медицинска помощ за деца трудно си намира в активния морски сезон. Педиатрите съветват с дете на плаж чак към третата годинка.

Бебето в закрита количка /с гюрук/ често е подложено на издевателства в топлите дни. Температурата навън е над 30 градуса, но ако се появи лек вятър, веднага се поставя защита тип комарник или дъждобран. Та да стане вътре като в парник. По-добрият вариант е чадърче с чупеща се дръжка, за да се нагласява спрямо слънцето. И въпреки че детето е на сянка, то е с шапка!? Та още повече да се затопли…Когато се напече гюрука, вътре в количката температурата се вдига поне с 10 градуса!

На малките деца им е много по-топло, отколкото на нас. Терморегулацията им е несъвършена, най-малките бебета имат недоразвити потни жлези и не могат да се потят /лесно прегрявят/. И една екстра - памперсът, който постоянно е топъл, а клетите дечица просто „завират“. Децата над едногодишна възраст вече уринират през час, така че може да се поставят обикновени гащички през това време, за да им е по-уютно.

Разходките в най-горещото време, по обяд, са опасно нещо. Или посещение на басейн по същото време. Защото водата охлаждала. Охлажда само потопените крачета и долната част на тялото, главата, макар и с шапка е подложена на високите температури. И после защо повръща детето и има температура. Едната причина е претоплянето. Другата са вирусите.

бебе дете лято
Снимка: iStock

Съветът да не се дава вода на бебетата до 6-месечна възраст може да е опасен през лятото. Вярно е, че кърмата съдържа голямо количество вода и на бебетата обикновено не им е нужна допълнително, но през горещите дни положението е друго. Детето може да се обезводни от изпотяване и учестеното дишане без да е болно. Затова предлагайте изворна или преварена вода в жегите, а ако устните на детето са зачервени, диша учестено и е неспокойно, то вече е прегряло.

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти