Еклери „Париж“

За майстори и ценители

Еклери „Париж“
Снимка: Бон Апети
0 от общо 0 гласа

Време за приготвяне: 2 часа

Необходими продукти за 16 порции:

за тестото:
220 г брашно
100 г краве масло
375 мл вода
7 яйца
1 с. л. захар
1 щипка сол
1 жълтък за намазване
2 с. л. филирани бадеми за поръсване

за крема:
600 мл прясно мляко
6 жълтъка
125 г захар
30 г царевично нишесте
10 г брашно
1 шушулка ванилия
15 г краве масло

за сметаната:
300 мл животинска сметана
1 с. л. захар

за хрупкавите бадеми:
90 г захар
90 г филирани бадеми

за сглобяването:
300 г ягоди
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Маслото, захарта и солта за тестото се слагат във водата на котлона. Щом се разтворят се свалят от огъня и се сипва брашното при непрестанно бъркане. Съдът се връща на огъня и се разбърква, докато се получи гладка тестена топка, която се отделя от стените.
2. Оставя се да се охлади и при непрекъснато бъркане с миксер, едно по едно, се прибавят яйцата.
3. Върху пергаментова хартия, с помощта на чиния и молив, се очертава кръг с диаметър 20 см. Пергаментът се поставя в тава с очертанието надолу.

4. Тестото се оформя по кръга с помощта на пош, като се правят два кръга един до друг, а върху тях, още два – на височина. Трябва да се получи голям геврек. По същия начин се оформя още едно колело. Тестото се намазва с разбития жълтък и се поръсва с филираните бадеми.
5. Пече се за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, след това температурата се намалява на 180 градуса, и се пече за още 15–20 минути. Изважда се върху решетка и се оставя да изстине.
6. Млякото за крема се кипва заедно с ванилията. Жълтъците се смесват със захарта, брашното и нишестето. Горещото мляко се налива към тях на тънка струя. Ванилията се отстранява и кремът се вари, докато се сгъсти. Оставя се леко да се охлади и се слага маслото. Разбърква се.

7. Захарта за хрупкавите бадеми се загрява в касерола, до получаването на карамел. Добре е по ъглите на съда да се маже с четка потопена във вода, за да не се получи пръстен от изгоряла захар. Прибавят се бадемите и се разбърква.
8. Сместа още топла се изсипва върху пергаментова хартия (или силиконово килимче). Разстила се, отгоре се слага второ парче хартия и карамелът се разточва с точилка на тънка кора.
9. Оставя се да се охлади напълно и се нарязва надребно с нож. Прибавя се към напълно охладеният крем.

10. Сметаната се разбива със захарта до пухкавост. Кремът се прибавя към нея и се разбърква внимателно.
11. Тестеното колело се разрязва надве и върху долната част се слага част от крема с помощта на пош. Отгоре се разпределят половината ягоди, разрязани наполовина и се покрива с другата част от еклера.
12. Поръсва се с пудра захар и се поднася. Така се оформя и вторият еклер.

Други рецепти за десерти:

Еклери
Еклери с плодово пюре
Домашни еклери с пухкав крем

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти