12 дни платен отпуск за кандидатстване в университет

12 дни платен отпуск за кандидатстване в университет
Снимка: Thinkstock

Попитахте екипа на КНСБ дали имате ли право на платен годишен отпуск за кандидатстване във висше учебно заведение и трябва ли да поискате съгласието на директора.

Отговор:

За да кандидатствате и да учите във висше учебно заведение (ВУЗ) без откъсване от производството, не е необходимо съгласието на ръководителя на предприятието. Но за да Ви бъде даден платен отпуск за това, съгласието на ръководителя е необходимо.

Когато със съгласието на работодателя, работникът (служителят) кандидатства в учебно заведение, в което приемат с изпит, кандидатът има право на платен отпуск в размер на 6 работни дни при кандидатстване в средно училище и на 12 дни - при кандидатстване във ВУЗ.

Когато съгласието на работодателя не е дадено, работникът (служителят) има право на неплатен отпуск в същите размери, намалени наполовина, който се признава за трудов стаж.

Когато работникът (служителят) е ползвал платения или неплатения отпуск, но не е бил приет в съответното учебно заведение, за следващите години има право на половината от посочения отпуск, който също се признава за трудов стаж.

Работник (служител), който учи в средно училище или във ВУЗ, без откъсване от производството, със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер на 25 работни дни за всяка учебна година. Този отпуск се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Той може да се ползва наведнъж или на части и не се предоставя на работник (служител), който повтаря учебната година по неуважителни причини.

Учащите се еднократно имат право и на платен годишен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.

Работниците (служителите), които учат във вечерни учебни заведения със съгласието на работодателя (освен тези на намален работен ден от 7 или по-малко часа), се освобождават от работа 1 час по-рано всеки учебен ден.

Справка: Член 169 и 170 от Кодекса на труда.

Екипът на КНСБ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти