На колко години мога да започна работа по трудов договор?

На колко години мога да започна работа по трудов договор?
Снимка: Thinkstock

За да започнеш работа, трябва да имаш навършени 16 години. Законът забранява приемането на работа на лица, ненавършили 16 години.

Допуска се, по изключение, приемане на лица под 16 години само за определени видове работи: от 15 до 16 години за извършване на работи, които са леки (не изискват полагането на значителни физически усилия), не са опасни или вредни за здравето и за правилното физическо, умствено и нравствено развитие и чието изпълнение няма да ти пречи да посещаваш редовно училище или да участваш в програми за професионално ориентиране или обучение.

На ученически длъжности в цирковете могат да се приемат момичета, навършили 14 години, и момчета, навършили 13 години.

В областта на изкуствата могат да бъдат наемани и лица под 15 години - за участие в снимане на филми, подготовка и изнасяне на театрални и други представления могат, но трябва да им се осигурят облекчени условия и съответствие с изискванията за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие. Ако си навършил 14 години, но все още нямаш 15, можеш сам да подпишеш трудовия си договор, като към него се прилага предварително писмено съгласие на твоя родител или попечител.

Ако нямаш навършени 14 години, тогава трудовият договор се сключва от твоя родител или настойник.

Има ли работи, за които задължително трябва да си навършил 18 години?

Забранено е лица под 18 години да се приемат на тежки, вредни и опасни работи. За непълнолетните лица се забранява работа, която е:

• Извън техните физически или психически възможности.

• Свързана с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие, особено с токсични агенти, канцерогени, агенти, причиняващи наследствено генетично или вътреутробно увреждане.

• Свързана с вредности, които по какъвто и да е друг начин оказват постоянно неблагоприятно въздействие върху здравето.

• В условия на радиация.

• При изключително ниски или високи температури, шум или вибрации.

• Свързана с риск от трудови злополуки, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от непълнолетния, поради неговата физическа или психическа незрялост.

Какви документи са ми необходими, за да започна работа, ако не съм навършил 18 години?

Ако не си навършил 18 години, за да започнеш работа, предварително трябва задължително да се снабдиш с два документа:

• медицинско заключение – то се издава, след като минеш на обстоен медицински преглед. Предназначението му е да установява годността ти да извършваш точно тази работа.

• разрешение от инспекцията по труда по местонахождение на предприятието за конкретната работа. В Инспекцията по труда следва да се представи медицинското заключение, ако то е положително. Въз основа на него и след конкретна преценка на обстоятелствата за всеки отделен случай (дали работата е лека, какви са условията на труд и др.) от Инспекцията по труда могат да дадат или да откажат разрешение.

Важно е да знаеш, че разрешението за постъпване на работа от Инспекцията по труда се дава за точно определена работа при конкретен работодател. Ако искаш да се преместиш на друга работа, преди да си навършил пълнолетие, ще ти е необходимо ново разрешение.

Ако си непълнолетен, е важно да знаеш, че:

За лицата под 18 години е установено намалено работно време - 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица (за сравнение – нормалната продължителност е 40 часа седмично и 8 часа дневно). В дневното и седмичното им работно време се включва и времето за придобиване на професионална квалификация и за нейното повишаване, когато тя се осъществява в процеса на работата.

Работниците и служителите, ненавършили 18 години, имат право на удължен основен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни, включително и за календарната година, през която навършват 18 години (за сравнение – в общия случай минималният размер на основния редовен платен годишен отпуск е 20 работни дни).

Екипът на КНСБ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти