Специално интервю за Edna.bg с артистите от Цирк Елуаз

На 20 март Еми Воте и Баптис Монтасие гостуваха в предаването "Dancing Stars", излъчващо се по Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия

Християн Немски

За първи път в България по покана на Sofia Music Enterprises пристига трупата на Цирк Елуаз (Cirque Éloize), която е създадена преди повече от 20 години и изразява симбиозата между танцовото, театрално и цирково изкуство по съвсем нов и модерен начин. От 2010 г. Цирк Елуаз е партньор на Цирк дьо Солей (Cirque du Soleil).

Цирк Елуаз ще представи у нас спектакъла ID (Identity), който зрителите ще могат да гледат на 12 и 13 април от 19,00 часа в Зала 1 на НДК. Билетите за шоуто са на цени между 40 и 90 лв. (за деца до 10-годишна възраст входът е безплатен) и могат да бъдат закупени онлайн тук.

За да ни разкажат повече за концепцията на ID, какво ги мотивира да танцуват и защо са избрали сцената на Цирк Елуаз за свой професионален дом, поговорих с двама от танцьорите в трупата - швейцарката Еми Воте и французина Баптис Монтасие.

Еми Воте е родена в Лозана, Швейцария през 1992 г. и допълва, че винаги е била запалена по цирковото изкуство. На 5-годишна възраст тя започва да се занимава с гимнастика. Много бързо талантът ѝ я изстрелва на международната сцена – състезава се в Русия и Германия, печели първенство в Швейцария. Когато е едва 7-годишна, освен с гимнастика, Еми започва да се занимава и с практикуването на номера, които я определят като момиче-каучук. През 2008 г. тя се записва в прочутата танцова школа Atelier Rudra Béjart в Швейцария. В периода между 2008 и 2010 г., освен танци, Еми практикува въздушна акробатика с помощта на специални ленти. През пролетта на 2010 г. се явява на кастинга, обявен от Цирк Елуаз в Берлин, където е забелязана от продуцентите на цирка. Поканена е в Монреал на второ прослушване от директора на Цирк Елуаз Жано Пеншо, който също е силно впечатлен от нейните умения. Малко след това от екипа на цирка ѝ предлагат да сключи първия си професионален договор, ставайки част от трупата.

Роден във Франция, Баптис Монтасие за първи път се качва на сцената, когато е на 12 години. Тогава участва в брейк състезания. Когато завършва гимназия през 2009 г., Баптис решава изцяло да се посвети на страстта си, като се включва в танцувалната група Rêvolution в Бордо. Скоро след това той става част от трупата на същата компания, която разработва шоуто Urban Ballet. С него той се изявява на различни фестивали по света. Любопитен още от дете, Баптис развива интерес не само към танците, но и към музиката – ходи на уроци по пиано. Запален по всичко, свързано с танци, пътувания и нови приключения, той се присъединява към Цирк Елуаз през 2011 г.

- Какво можем да очакваме от спектакъла ID (Identity), който ще представите у нас?
Еми Воте: Ще видите 14-15 млади артисти на сцената. В 120-минутното шоу две улични банди се борят за териториално надмощие, а в сюжета постоянно се преплитат битки за любов, приятелство и себедоказване. Името на спектакъла е породено точно от факта, че всеки от героите търси своята собствена идентичност.

- Разкажете ни за вашите персонажи?
Баптис Монтасие: Ние с Еми сме членове на една и съща улична банда и между нас се заформя любовен флирт, но все нещо ни пречи, за да сме заедно, а накрая героинята на Еми избира друго момче за свой любим.

- Защо Цирк Елуаз е толкова успешен?
Еми Воте: Успехът се дължи на постоянния стремеж на трупата да преоткрива и смесва различни видове танцови и циркови изкуства. Също така всеки танцьор се изправя пред предизвикателствата да опитва нови неща, които никога преди не е правел, а това е важно, за да се избяга от монотонността в работата на един творец.

Баптис Монтасие: Освен това самите спектакли са така измислени, че да могат да се поставят на всякакви сцени и пространства, което прави Цирк Елуаз много по-адаптивен формат. Да не забравяме и мултимедията, която също е изключително важна за въздействието на шоуто върху публиката.

- Танцът е универсален език, но коя е най-трудната емоция за изразяване чрез движението на тялото?
Еми Воте: Излъчването на самочувствие.

Баптис Монтасие: Романтиката, особено когато танцувам хип-хоп и брейк, защото с тези стилове е по-сложно да се пресъздават нежни чувства.


- Кои са най-важните качества, за да бъде един танцьор добър в това, което прави?
Еми Воте: Бих казала да бъде готов да поема различни предизвикателства, да умее да работи в екип и да е много дисциплиниран.

Баптис Монтасие: Да успява бързо да се адаптира и да носи силна индивидуалност.

Каква история бихте разказали с изразните средства на танца?
Еми Воте: Бих разказала какво ми се е случило през последните 4 години, откакто танцувам в Цирк Елуаз - всичките тези пътувания, репетиции, срещи с хора, интервюта, хореографии и т.н. Метафорично казано - сцената е моят най-силен наркотик.

Баптис Монтасие: Бих изследвал различните танци, характерни за всяка една от държавите, в които съм бил.


* Трейлър на спектакъла на Цирк Елуаз ID.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти