Как циркът ни прави отново деца

Как циркът ни прави отново деца
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

В превод от испански "алегрия" означава радост.

Спектакълът на галактически известният "Цирк дьо Солей", който се изигра пред претъпканите зали на "Арена Армеец" този уикенд за мен беше най-ефирно вълшебната ода на радостта.

Малко скептична, малко уморена и неделно сънена отидох на дневното им представление с уговорката, че знам аз какво е цирк, ама не съм гледала от години.

"Алегрия" надмина очакванията ми и ме принуди в галоп да препусна по сайтовете в дирене на още и още доза алегрия – най-радостния коктейл от музика, магия и талант.

Ако никога не сте гледали спектакъл на марката "Цирк Дьо Солей", трябва да ви предупредя - това е цирк без животни, без класическата арена и пиян конферанс, без захарен памук и миризма на конски фашкии.

Като жанр този "нов цирк" побира в себе си театър, танц, комедия дел арте и карнавал. Той е атракцион, в който обаче може да се долови и нишката на фино поднесена история. Но не е задължително. Това е за по-взискателните зрители, които гледат отвъд шоуто, което повярвайте е най-доброто на света!

"Алегрия" е най-старият спектакъл на "Цирк Дьо Солей", но в него участват най-младите артисти на цирка, представители на 17 държави.

След петте представления в "Арена Армеец" в София, в които артистите са сменили над 400 костюма, и са усмихнали хиляди чифта очи, мога да кажа само, че магията на това шоу ме върна в детството и ме накара отново да повярвам в безграничните възможности на човека и гениалността на неговото въображение.

"Цирк Дьо Солей" съществува от 1984 г., когато работещите в него са били 73 души, а сега са над 5000. Над 100 различни професии са ангажирани в организацията, производството и разпространението на спектаклите.

Хората в Цирка говорят на 25 езика. Оригиналната музика на "Цирк Дьо Солей" е смесица между джаз, поп, танго и етно и се изпълнява само на живо от професионални музиканти. Имат 19 различни спектакъла.

България се среща за втори път с магията на "Цирк Дьо Солей".

"Алегрия" – "Радост" е най-емоционалният им спектакъл, посветен на силата и енергията на младостта.

В него живеят нимфи, клоуни, носталгични стари птици, Бялата и Черната певица, Златният и услужлив Тамир, дяволитият Флюр - нашият гид из царството на Алегрия.

Спектакълът ни потапя в нещо като Страната на чудесата и ние всички, макар повели със себе си децата си, се превръщаме в деца.

Зениците ни се разширяват, сърцата – и те, и времето спира и не искаме да свършва.

И тропаме с крака и пляскаме с ръце, и... крием някоя и друга сълза на възторг от красотата и безграничността на човешкият дух и талант.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти