Бъдеще пред младите дизайнери

Бъдеще пред младите дизайнери
Снимка: netinfo

Представителството на Европейската комисия в България оповести резултатите от националния етап на европейския конкурс за млади дизайнери "Стани Awakener".

Конкурсът е част от кампанията на Европейската комисия "Generation Awake" (Будно поколение), която се провежда паралелно в България, Литва, Франция и Италия. Предизвикателството към младите таланти бе да създадат полезни предмети за бита от употребявани материали.

"Стани Awakener" фокусира вниманието върху въпросите за ограничеността на ресурсите и за стойността на отпадъците при разрешаването на проблемите на околната среда. Проектите на финалистите са сътворени с помощта на различни вторични суровини –  вестници, дърво, платове, керамика и др., като по този начин дизайнерите демонстрират невероятния потенциал на творческото мислене за намаляване количеството на отпадъците.

Първото място беше присъдено на екип от дизайнери – Николай Ковачев, Нора Георгиева и Цвета Динова – за проекта "Балонената къщичка за игра". На второ място журито класира Валерия Цанкова за проекта "Баобаб". Трето място спечели Габриела Стайкова с оригиналния "Фотьойл от куфар".

Творбата на тримата най-добри наши млади дизайнери на национално ниво ще бъде показана на изложба в Брюксел в рамките на дните на "Зелената седмица" през юни 2014 г. Лидерът на проекта, спечелил първото място, ще пътува за изложбата и ще участва в големия финал на конкурса, в който ще се състезават победителите на национално ниво от Италия, Франция, Литва и България.

Кампанията си поставя за цел да популяризира темата за ефективното използване на ресурсите, като информира хората какво може да направи всеки от тях в ежедневието си, за да намали обема на отпадъците и да използва ценните природни ресурси като например вода, енергия, дърво и метал, по най-разумния начин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти