С бебе в самолета

С бебе в самолета
Снимка: Thinkstock

Пътуването на бебе със самолет винаги е свързано със силни емоции. Много родители се притесняват да предприемат подобно начинание, но невинаги имат избор – в повечето случаи самолетният транспорт е най-доброто решение за превоз. Затова експертите от онлайн туристическа агенция eSKY.bg посочват кои са 10-те основни предпоставки пътуването с бебе да протече максимално безпроблемно и комфортно:

Подходящият полет

Потърсете полет в часовете, в които бебето обикновено спи. Дори това да е свързано с неудобствата на среднощния полет, с повече късмет бебето ще проспи голяма част от пътуването, което е най-добрият вариант за всички. Избягвайте прекачвания или се уверете, че времето за престой е достатъчно, за да сте навреме за следващия полет.

Допълнителното време

Бъдете на летището по-рано от стандартните изисквания. Никога не знаете какви изненади могат да възникнат, така че си осигурете достатъчно време, за да не изпадате в кризисни ситуации.

Запасяване с най-необходимото

Вземете допълнително памперси, кърпички, дрешки, мляко, вода – полетът ви може да закъснее. Не забравяйте, че често температурата в самолета е много по-ниска от тази на летището. Облечете бебето на пластове, така че да се справяте лесно с температурните промени. Вземете резервна фланелка и за себе си.

Мястото в самолета

Седалка до пътеката ще ви позволи да ставате лесно за смяна на памперси или разходка. Място до прозореца е по-подходящо, ако ще кърмите. Ако имате спътник, поискайте местата до пътеката и до прозореца. Така, при наличие на свободни места в самолета, пътникът с мястото по средата може да предпочете да седне другаде, а вие ще използвате и неговата седалка.

Столчето

Не е задължително бебето да пътува в столче за кола на отделна седалка, но е препоръчително. С него и вие и бебето ще пътувате много по-комфортно. Обикновено мястото за бебе се заплаща минимално. Ако бебето ще пътува в скута ви, използвайте слинг или кенгуру, за да облекчите ръцете си.

Количката

Вземете най-здравата и възможно най-компактна бебешка количка. Преди това се уверете, че побира всичко необходимо и ще издържи на екстремни ситуации. Вземете я с вас на борда, за да се придвижвате по-бързо и лесно на територията на летищата.

Плачът

Ако бебето понася пътуването трудно, опитайте да го кърмите, дайте му вода или залъгалка, особено при излитане и кацане – смученето ще предотврати болката в ушите. Люшкайте го, разхождайте го, отвличайте вниманието му с различни предмети. Важно е да запазите спокойствие, дори когато нищо не помага – със сигурност повечето пътници разбират добре през какво преминавате.

Кърменето

Експертите в авиацията не дават еднозначен отговор по въпроса за кърменето на борда. Трудно е да си представим как някой прави проблем за подобно нещо, но има култури с крайно различни разбирания от нашите. Затова ние съветваме майките, които се притесняват, да поискат писмено потвърждение от авиокомпанията за кърмене на борда, и при проблем да го предоставят на екипажа. За предпочитане е да седнете до прозореца, да носите покривало и удобни за кърмене дрехи.

Придружителят

По възможност пътувайте с някой ваш близък. Той ще ви бъде от голяма помощ при проверките и придвижването, при прибирането на багажа над седалките, ще гушка бебето, когато се уморите, и най-важното – ще ви дава спокойствие.

Помощта от стюардесите

Доколкото не злоупотребявате с търпението на обслужващия екипаж, той винаги ще бъде на ваше разположение. Чувствайте се спокойни да поискате помощ, винаги когато имате нужда – все пак сте платили достатъчно за своите самолетни билети

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти