Масово не знаем правата си

Приятен полет
Снимка: Thinkstock

Около 66% от европейските граждани и близо 75% от българите не са наясно и не търсят правата си при пътуване със самолет. Причината за това може да се търси най-вече в недостатъчните информационни кампании, както и в понижената лична отговорност на пътуващите.

Специалистите съветват пътуващите да се запознават подробно с правата си още преди да отидат на летището. Например, ако полетът ви бъде отменен и авиокомпанията не ви уведоми най-малко седмица преди това, имате право да изискате парите си обратно, както и да бъдете обезщетени с безплатен полет до предварително набелязаната дестинация. Ако се наложи да останете на летището и през нощта, авиокомпанията е длъжна да ви осигури хотел и храна, както и правото на едно телефонно обаждане, имейл или факс.

Авиопревозвачите могат да ви изненадат неприятно и да ви откажат качване на борда на самолета поради практиката да се продават повече самолетни билети от броя на местата. В този случай освен на безплатен полет, пътникът има право и на обезщетение от 250 до 600 евро в зависимост от маршрута.

Обезщетения се изплащат не само при отмяна на полети, но и при сериозни закъснения по вина на авиокомпанията, която е длъжна да ви предложи храна и хотел. Ако багажът ви бъде изгубен или повреден, имате основателна причина да потърсите сметка от авиокомпанията, като обезщетението е до 2 000 лв. Задължително условие е да сигнализирате за загубата или повредата най-късно до 7 дни след пътуването.

Тези правила важат не само за редовните, но и за нискотарифните авиокомпании, а цената на самолетния билет няма никакво отношение към тях. Специалистите подчертават, че най-сигурният начин за безпроблемно пътуване остава туристическата застраховка и набиращата популярност застраховка за анулация на билет.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти