Тежката битка на Селена Гомес с болестта лупус

Тежката битка на Селена Гомес с болестта лупус
Снимка: netinfo

След края на световното си турне Селена Гомес обяви, че си взима творческа отпуска и планира да се фокусира върху здравословното си състояние.

Причината са страничните ефекти на тежкото ѝ автоимунно заболяване - лупус, при което имунната система на човека възприема собствените клетки като чужди и започва да ги уврежда.

То може да предизвика възпаление, подуване на ставите, отпадналост, главоболие, болки в гърдите, косопад. Симптомите може да са от средно тежки до хронични и дори животозастрашаващи.

Болестта може да засегне която и да е част на тялото, но най-често уврежда сърцето, бъбреците, кожата, бели дробове, кръвоносни съдове и мозъка и различни комбинации от органи.

Курсът на заболяването е непредсказуем и се характеризира с периоди на висока активност и затихвания (ремисии) с различна продължителност.

Заболяването засяга по-често жени, предимно в млада и средна възраст, в съотношение 9:1 спрямо мъжете.

За болестта няма лекарство, проявите на хроничния лупус се третират с препарати, потискащи имунната система: кортикостероиди, имуносупресори, определени видове химиотерапия, като надежди се възлагат и на терапиите с моноклонални антитела.

“Преди време разбрах, че страдам от автоимунно заболяване, което влияе по различен начин на хората.

 

Due to safety I couldn't go outside tonight in Winnipeg. That did NOT stop me from gettin my pic tho 💘

A photo posted by Selena Gomez (@selenagomez) on

Открих, че тревожността, паническите атаки и депресията могат да бъдат странични ефекти от автоимунното заболяване и сами по себе си те могат да предизвикат много проблеми.

Искам да бъда активна и да се фокусирам върху запазването на здравето си, затова и реших, че най-доброто решение е да си дам почивка”, обяснява изпълнителката.

 

Walks through Calgary

A photo posted by Selena Gomez (@selenagomez) on

Любимката на милиони подрастващи по света сподели едва през октомври 2015 г., че две години по-рано, когато усилено се спекулираше, че е влязла в клиника за лекуване на зависимости, всъщност се е подложила на химиотерапия заради лупус.

През декември 2013 г. Гомес отмени австралийската и азиатската част от турнето си, което стана повод за всевъзможни предположения.

 

74 🙏🏽❤️

A photo posted by Selena Gomez (@selenagomez) on

Само преди няколко месеца Селена планираше големи проекти за бъдещето си, но здравето е на първо място и певицата, тъй като болестта може да прогресира и да има фатални последици.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти