На лъжата краката са къси

Модата със сигурност би загубила, ако Дейн не беше излъгала
Снимка: Getty/Guliver

Кристина Гочева

Модната индустрия фетишизира младостта, така че не е изненада да разберем как дори добре познати модели скриват някоя и друга година от възрастта си. Супермоделът Агнес Дийн разкри, че е успяла да скрие цели шест години още при старта си като модел.

Дейн сподели пред "Гардиън", че не е на 23 години както мнозина смятат, а  всъщност е на 29. Когато започва работа като модел е наясно, че модата е обсебена от младостта и решава да скрие реалната си възраст както и да промени името си от Лора Холинс на Агнес Дийн по настояване на агенцията си.

Оказва се, че това наистина работи и неизвестната сервитьорка от Ланкашър, която разнася чипс и пържена риба в кръчма, става муза на Жан-Пол Готие (Jean-Paul Gaultier), Кристофър Бейли, Вивиaн Уестууд и Армани.

Моделът се сблъсква с въпроси за истинската си възраст след няколко супер успешни кампании. Бивши съученици от гимназията й създават дори група във "Фейсбук", наречена "Агнес Дийн, ти не си на 18."

В крайна сметка възрастта вече не е фактор, който притеснява Агнес. Тя намали ангажиментите си на модел в полза на актьорската работа, заради участие в "The Leisure Society". Вероятно ще й е трудно да влезе отново в модата на пълни обороти и този факт натъжава многобройните й почитатели.

В рекламните кампании и върху кориците на списания доминират твърде млади жени, които не са достатъчно големи, за да си поръчат сами питие (Карли Клос) или да си купят цигари (Хейли Клаусън), но би било прекрасно, ако пълнолетните жени имат по-голямо място в продажбата на продукти за зрелите жени, които ги купуват.

В тази посока и в другия край на спектъра на възрастта имаме примера на Кристен Макменами (47 г.), Кейт Мос (38 г.) и Наоми Кембъл (41 г.), които все още са достатъчно ангажирани.

Ако модната индустрия обаче, продължи да се концентрира само върху момичета на 14 или 15 години ще загуби много таланти. В крайна сметка, тя би пропуснала и уникалната индивидуалност на Дейн, ако тя не беше излъгала.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти