Спрете да броите калории, минете на средиземноморска диета

Спрете да броите калории, минете на средиземноморска диета
Снимка: Thinkstock

Средиземноморската диета може да е по-добър начин за справяне с излишните килограми, отколкото популярното броене на калории, смятат водещи експерти, цитирани от Би Би Си.

Според тях този хранителен режим бързо намалява риска от инфаркт и инсулт, а и може да е по-ефективен за поддържане на здравословно тегло, отколкото диетите с ниско съдържание на мазнини.

Водещият автор на изследването – кардиологът д-р Асим Малотра, твърди, че научните доказателства в полза на тези твърдения са неопровержими.

"Съветваме хората да се концентрират върху консумацията на питателна храна. Това много бързо ще повлияе положително на здравето им", обяснява специалистът.

"Знаем, че традиционната средиземноморска диета, която е по-богата на мазнини, намалява риска от инфаркт и инсулт, ако се прилага дори само за месеци", допълва още д-р Малотра.

Според статията, публикувана в "Постгреджуейт медикъл джърнал", след прекаран сърдечен удар средиземноморската диета е почти три пъти по-ефективна за намаляване на риска от летален край, отколкото приемането на лекарства за намаляване нивата на холестерола.

Предишни изследвания вече са показали, че средиземноморската диета осигурява защита и срещу диабет.

Този начин на хранене набляга на изобилието от плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и растителни източници на ненаситени мазнини като зехтин и ядки, и ограничава консумацията на червено месо и пълномаслени млечни продукти - основен източник на наситени мазнини.

Освен че е възхвалявана като полезна за хората със сърдечносъдови заболявания, се смята, че средиземноморската диета съдържа компоненти, които намаляват възпаленията в тялото и има ефект и върху диабета, напомнят експертите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти