Орехите понижават кръвното налягане и холестерола

Защо да консумираме орехи
Снимка: netinfo

Редовната употреба на орехи трябва да бъде важна част от здравословното хранене, считат испански учени. Резултатите от тяхното изследване показват, че този вид ядки оказват благотворен ефект върху понижаването на кръвното налягане и нивото на холестерола.

Тази широкоразпространена у нас ядка съдържа йод, белтъчини, омега-3 мастни киселини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, витамини от група B, фибри и редица микроелементи. Статистиката показва, че около 25% от хората в световен мащаб страдат от метаболитен синдром, който причинява наднормено тегло и повишаване на холестерола и захарта в кръвта.

"Средиземноморската диета, която включва много зеленчуци и плодове, в това число и орехи, значително редуцира килограмите", твърдят испанските експерти, цитирани от американското издание Archives of Internal Medicine.

Специалистите са изследвали в продължение на 1 година над 1200 души, страдащи от проблеми с обмяната на веществата. Участниците са били разделени на 3 групи: първата е получавала съвети за последиците от употребата на нискомаслена храна, втората - редовни лекции за ползата от средиземноморската диета (повече плодове и зеленчуци, по-малко млечни храни и червено месо), а третата е била информирана за всичко, посочено по-горе, но е приемала и една порция от 300 г сурови орехи дневно.

Резултатите след 12 месеца са показали, че при хората от първата категория 2% са успели да преодолеят метаболитните си смущения, във втората този процент е бил 6,7, а в третата най-висок - 13,7. При последните е било констатирано и значително намаляване в нивата на кръвната захар и холестерола.

"Ползата от употребата на орехи е очевидна. Както е известно метаболитните промени увеличават съществено риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт", коментират специалистите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти