Кога по-лесно губим тегло

Кога по-лесно губим тегло
Снимка: Thinkstock

Време е да се започнем някаква диета с по-леки храни, включваща зелени листни зеленчуци, млечни продукти, риба, крехки меса и ядки. Но понякога сякаш не уцелваме времето, в което да започнем и след първите неуспехи, се отчайваме, след което неминуемо се връщаме към предишните си нездравословни хранителни навици.

Оказва се, че както има цикли на съня, така има и цикли, подходящи за загуба на тегло. Учени от Университета Корнел в Ню Йорк са стигнали до извода, че повечето хора са предразположени да редуцират теглото си по-лесно през делничните дни, докато през уикенда имат склонността да задържат или качват излишни килограми.

Изследователите акцентират, че разликата между слабите и по-пълните хора е не в това колко могат да натрупат през почивните дни, а в способностите на по-фините да компенсират лекото покачване на тегло в дните на отдих с олекотен диетичен режим през работната седмица.

За да докажат тезата си, учените провели експеримент сред 90 доброволци на средна възраст, разделени на 3 групи – трупащи, губещи и поддържащи теглото си. В продължение на няколко седмици те трябвало стриктно да измерват теглото си всяка сутрин, преди закуска. Резултатите били категорични и при двата пола, а хората били с разнообразно темпо на работа и различна физическа активност.

И при трите групи се наблюдавал ясен модел на увеличаване и намаляване на личното тегло в зависимост от деня на седмицата. Доброволците тежали повече в неделя и понеделник и значително по-малко през делничните дни, като постепенно достигали минимума на теглото си в петък.

Въз основа на тези проучвания, изследователите съветват хората с проблемно тегло да стартират диетичния си план в началото на седмицата, тъй като през уикенда по-лесно се пълнее и разтоварващият режим няма да даде желаните резултати. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти