Златна есен с ароматни дюли

Златна есен с ароматни дюли
Снимка: Thinkstock

Няма как да говорим за есен без да споменем дюлите. Те са най-типичният плод за този сезон, ароматни, вкусни и много полезни.

Кавказ, Иран и Армения са родните земи на тези есенни плодове, а не друг, а древните гърци са ги пренесли към Европа.

Като цяло има два вида дюли – едни с крушовидна форма и мек вкус, и други ябълковидни, доста по-сухи и твърди с много семки, но пък в пъти по-ароматни.

Важно е да се знае, че дюлите не са толкова крехки и благодатни за кулинарна обработка, колкото ябълките и крушите. Освен това имат влакнесто покритие, което трябва да се почиства.

Всички тези свои „недостатъци“ дюлята успешно компенсира с невероятния си аромат и високото съдържание на пектин, благодарение на което има способността да се желира сама, а това я прави идеална за приготвяне на сладка, мармалади и желета.

Снимка: Thinkstock

Дюлите успешно се комбинират и с различни видове месо – телешко, агнешко, пилешко или свинско.

Рядко се ядат сурови, а когато се берат, дюлите трябва да са напълно узрели, защото не доузряват.

Снимка: Thinkstock

Ако искате да ги съхраните за по-дълго, време може да ги замразите. За целта е необходимо да ги обелите, да ги почистите от семките, да ги бланширате и да ги сложите във фризера. Обработени по този начин и замразени, могат да издържат една година.

В състава на есенните плодове влизат и витамините А и С, както и минералите калий, фосфор, калций и магнезий.

Снимка: Thinkstock

За лечебни цели се използват семената на дюлята, като в семенната обвивка се съдържа около 20% слузно вещество.

Семената от своя страна съдържат цианогенния гликозид амигдалин, малко количество дъбилни вещества и около 15% тлъсто масло.

Семената на този плод се използват при остри възпаления на дихателните органни (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния тракт (гастроентерити). Освен това те намират и приложение при лечение на изгаряния и загубила своята еластичност кожа. 

Снимка: Thinkstock

Как да си приготвим чай от дюля?

Накисват се семената от един плод (1 ч. л. на 100 мл вода), като се оставят да престоят няколко часа, след което се прецеждат. Приема се по 50 мл три пъти дневно.

Прочетете още:

За още интересни статии изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >> 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент