Примамлив десерт с дюли

Мус от бял шоколад с кисело мляко и дюли

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

300 г бял шоколад

300 мл течна животинска сметана

400 г кисело мляко

10 г бурбонска ванилова захар

1 ч.л. желатин

2 дюли

500 г захар

500 мл бяло вино

1 лимон

сок

2 гвоздейчета карамфил

1 листо индрише

30 г пресен джинджифил

100 г печени бадеми

Начин на приготвяне:

Обелете дюлите, разполовете ги и ги почистете от семките. 

В 500 мл вода изсипете лимоновия сок. Потопете дюлите за 2–3 минути в лимонената вода, за да не потъмняват. 

В касерола налейте виното и добавете захарта, карамфила, индришето и нарязания джинджифил. Вътре сложете дюлите и оставете сместа на огъня да кипне. 

Гответе на тих огън, докато плодовете омекнат (около 1 час и 30 миунти, времето зависи от дюлите), като периодично обръщате. 

Извадете дюлите и ги оставете да се охладят, а соса редуцирайте до получаването на сироп. Охладете го.

Разтопете шоколада на водна баня. Накиснете желатина в студена вода да набъбне.

Разбийте киселото мляко и го прибавете малко по малко към шоколада при постоянно разбъркване. Налейте разтопения желатин и разбъркайте хубаво. Оставете сместа да се охлади до стайна температура.

Разбийте сметаната с ваниловата захар. Добавете я към шоколада малко по малко и разбъркайте.

Разпределете муса в чаши и прибирете в хладилник да стегне.

Сервирайте муса с нарязани на кубчета дюли и редуцирания сос. Поръсете с нарязани бадеми.

Още рецепти:

🍰 Неделна сметанова торта с малини

🍰 Лесна домашна бисквитена торта

🍰 Лека плодова торта

🍰 Неделна торта без печене

🍰 Малка ягодова торта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти