Мий зъбите си така и вече няма да имаш нито един кариес

Ако при почти всяко посещение при зъболекаря разбираш, че имаш поредния кариес, то значи определено бъркаш някъде в грижата за зъбите и диетата ти. Докато здравето на зъбния емайл зависи от много фактори като генетика, хранене и хигиена, има една магическа съставка, която може значително да ви помогне в борбата срещу кариесите. Обожаваме я, защото може да прави толкова много неща, а в същото време е евтина и достъпна, дори по всяка вероятност в момента я имате в дома си. Досетихте ли се вече? Да, имаме предвид содата бикарбонат.

Този фин бял прах има почти безброй домакински приложения. Известна главно като набухвател, содата за хляб може да направи много повече от това да накара хляба да бухне. Като например да почисти и избели зъбите ви.

Но както с почти всяко нещо, и миенето на зъбите със сода бикарбонат си има своите особености и неща, с които трябва да внимаваме. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на използването на содата върху зъбите и съвети за това как да я използвате безопасно за премахване на плаката и бактериите в устната кухина.

Работи ли содата за хляб като паста за зъби?

Да, работи. Въпреки че не може да се сравнява сама по себе си с пастата за зъби с флуор, тя все още се счита за добро почистващо средство за вашите зъби.

Доказано е, че пастите за зъби, съдържащи сода за хляб, имат антибактериални свойства, които могат да предпазят зъбите ви от кариес.

Какви са предимствата?

Намалява плаката и гингивита

Биофилмите представляват колонии от бактерии, които се прикрепят към повърхността на вашите зъби и в крайна сметка причиняват проблеми като гингивит и кариес. Плаката е един пример за зъбен биофилм. Когато миете зъбите си със сода за хляб, содата разрушава този биофилм, намалявайки броя на бактериите и помагайки за предотвратяване на увреждане на вашите зъби и венци.

зъби
Снимка: iStock

Може да намали бактериите

Някои вредни бактерии се нуждаят от по-киселинна среда, за да виреят в устата ви. Проучване от 2017 г. на Trusted Source показва, че когато изплакнете устата си с разтвор на сода за хляб и вода, рН в устата ви се повишава, което я прави по-малко киселинна. Това затруднява размножаването на бактериите, причиняващи кариес, в устата ви.

Избелва зъбите

Содата за хляб има естествени избелващи свойства и е доказано, че е много ефективна при премахване жълтеникавия оттенък на зъбите ви. Ето защо е популярна съставка в много пасти за зъби. Многобройни проучвания показват, че содата за хляб е мек абразив, който има способността да премахва петна от външната страна на зъбите.

зъби
Снимка: iStock

Представлява опция без флуорид

Твърде много флуорид може да бъде токсичен, особено за деца под 6 години. Въпреки това е важно да се отбележи, че флуоридната токсичност е рядка и рисковете съществуват само когато се консумира много голямо количество флуорид.

Токсичността на флуорида може да причини болка, повръщане, диария, бъбречни и сърдечни проблеми. Поради тази причина много хора предпочитат сода за хляб за миене на зъбите, тъй като тя е без флуорид и не носи рискове от токсичност.

Ценни съвети от зъболекар за по-здрави зъби

А какви са недостатъците?

Неприятен вкус и текстура

За много потребители най-големият недостатък на четкането с чиста сода за хляб или паста от сода за хляб е, че няма много приятен вкус. Текстурата на содата за хляб също може да ви накара да се почувствате така, сякаш имате пясък в устата си, което не е най-хубавото усещане.

Ако искате предимствата на содата за хляб, но искате да избегнете неприятната текстура, можете да опитате паста за зъби, в която содата за хляб е включена като съставка.

Ако текстурата на естествената сода за хляб не ви притеснява, но вкусът не ви харесва, можете да добавите 1-2 капки ментово масло към пастата от сода за хляб.

Може да не премахва петна толкова ефективно

Содата за хляб е мек абразив. Докато Американската дентална асоциация счита содата за хляб безопасна за вашия емайл и дентин, някои изследователи ѝ дадоха ниска оценка като избелващо средство за зъби, тъй като може да не премахва петна толкова ефективно, колкото някои други продукти.

Ако содата за хляб не ви действа добре като избелител на зъбите, може да помислите за продукти, които съдържат водороден пероксид или абразиви с микрозърна.

Липса на флуорид

Пастите за зъби, одобрени от Американската дентална асоциация, съдържат флуорид за предотвратяване на зъбни кариеси.

Въпреки че флуоридът е естествен елемент, изобилстващ във водата и въздуха и присъстващ в нашите кости и зъби, добавеният флуорид в пастата за зъби осигурява допълнителен щит срещу кариес.

Използването на сода за хляб като единствената ви паста за зъби не ви дава флуорида, който присъства в повечето търговски пасти за зъби. В резултат на това използването само на сода бикарбонат може да не ви осигури необходимата защита от кариес.

Е, след като прочетохте всичко това е време да ви запознаем с това как правилно да миете зъбите си с помощта на сода за хляб. 

Как правилно да измием зъбите си със сода бикарбонат

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти