Какво се опитва да ни каже тялото ни, когато скърцаме със зъби?

Какво се опитва да ни каже тялото ни, когато скърцаме със зъби?
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

При много хора, от време на време, по различни причини, се наблюдава силно стискане на зъбите и/или скърцане със зъби.

Може да го има както през деня, така и през нощта.

Когато това явление се появява инцидентно, от време на време или е еднократно, няма нищо притеснително.

Проблем е, ако то персистира дълго време.

Ако, например, скърцането е постоянно всяка нощ, с течение на времето то води до изтриване на зъбния емайл. При несвоевременно лечение се засяга дентинът и се влошава оралното здраве.

Какво предстaвлява скърцането?

Скърцането представлява най-често несъзнателно пристъпообразно съкращение на дъвкателната мускулатура през нощта, което води до стискане на зъбите, съпроводено с плъзгането им наляво и надясно, при което се чува скърцащ звук. Медицинският термин, който се използва за това състояние, е бруксизъм.

С какво се характеризира?

Повечето хора научават, че имат този проблем случайно при рутинно посещение на зъболекар. Зъболекарят забелязва, че зъбите са изтрити в различна степен, може да е засегнат дентинът, дъвкателните повърхности са плоски и с изгладен релеф, има повишена зъбна чувствителност, може да има счупени обтурации или зъбни стени.

Много често хората разбират за своя проблем от партньора, с който спят, който чува скърцането през нощта.

Ако, например, сутрин се събуждате с болки в дъвкателните мускули и челюстите, усещате зъбите си изтръпнали, тяхната чувствителност се е повишила или намерите до възглавницата си парченце от пломба или зъб тогава може и сами да насочите вниманието си към това, че вероятно страдате от бруксизъм.

Какви са причините за бруксизма?

Едно от най-широко разпространените твърдения е, че скърцането, особено при децата. се предизвиква от глисти. Съществена връзка между двете неща не е открита.

Бруксизмът сам по себе си не е заболяване.

Той най-често е резултат от друг проблем, като:

• Неправилна захапка
• Неправилно разположени единични зъби или неправилно разпределени контакти между горните и долните зъби
• Развалени зъби
• Заболявания на долночелюстната става
• Стрес

Тези причини се явяват подсъзнателен дразнител, на който организмът отговаря със съкращаване на прилежащата дъвкателна мускулатура.

До какво може да доведе скърцането?

Ако скърцането е инцидентно, тогава почти няма последствия. В много редки случаи е възможно да има единични счупвания на някои емайлови ръбчета от отделни зъби.

Хроничното скърцане обаче може да доведе до сериозни проблеми.

На първо място скърцането със зъби довежда до тяхното изтриване. Постепенно емайлът изтънява, в по-напредналите случаи се засяга и зъбният дентин.

Тъй като именно емайлът е този, който предпазва зъбите, неговата загуба води до свръхчувствителност или болка в зъбите към външни дразнители като топли, студени, сладки и кисели храни и напитки. Възможно е дори да се появи неприятно усещане при миене на зъбите. Това води до влошаване на устната хигиена, което пък е предпоставка за развитие на кариеси и пародонтални заболявания.

Изтриване се характеризира с постепенното превръщане на дъвкателните повърхности на зъбите в плоски равнини. Това затруднява дъвкателният процес и в много случаи води до претоварване и болки в дъвкателните мускули и долночелюстната става.

Зъбното изтриване може да промени дори външния вид на лицето и усмивката. Зъбите се скъсяват. С това те започват да не се виждат при говор и усмивка. Освен това височината на захапката се понижава, което задълбочава лицевите бръчки около устата и придава на лицето старчески вид.

Скърцането е вид хронична травма, която може да доведе до фрактури, разклащане или дори загуба на някои зъби.

Какво е лечението на бруксизма?

Лечението е насочено към първопричината за появата му. Много често е трудно да се установи коя е тя, особено когато има повече от една възможни причини.

Ако има зъби, нуждаещи се от лечение, то трябва да бъде проведено.

При проблемна захапка или криви зъби те трябва да бъдат коригирани ортодонтски.

Контактите между горните и долните зъби трябва да са равномерни при всички зъби, за да може дъвкателното налягане  да се разпределя равномерно.

При стресови състояния трябва да бъдат предприети мерки за тяхното преодоляване.

Ако всички възможни причини са отстранени, но скърцането продължава, тогава е най-добре вашият зъболекар да ви изработи шина за бруксизъм, с която да спите. Нейната цел е да предпазва зъбите и ако има скърцане да изтривате шината, а не емайла. Ето защо се налага нейната периодична подмяна, но все пак това е по-добрият вариант, отколкото увреждането на зъбите ви.

Още по темата:

Грешките при миенето на зъбите

Съветите на стоматолога - ако имате чувствителни зъби

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

Предимствата на електрическите четки за зъби

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти