Според лекарите: Какво трябва да знаем за щитовидните проблеми

Проблеми с щитовидната жлеза - може би поне веднъж в живота си сте се замисляли дали ги имате. Всяка една от нас има поне по една приятелка, която страда от това или пък самата вие сте се сблъсквали с тях.

Отвсякъде ни засипват термини като хашимото, хипофункция и е факт, че жените сме в пъти по-засегнати от мъжете. На какво обаче се дължи това? Дали причините са баналните стрес, некачествена храна, мръсен въздух или пък чернобилската авария продължава да влияе на здравето ни близо 40 години по-късно?

►Как да възстановим щитовидната жлеза и да активираме метаболизма си

8 сигурни начина да "извикаш" добрите хормони

Основните показатели за работата на щитовидната жлеза са три – неактивният щитовиден хормон Т4, активният Т3, който всъщност тялото ползва, и хормонът на хипофизата ТSH, който регулира секрецията на първите два.

"Моят съвет е към хората, които за първи път откриват леко завишени антитела или просто моментно завишен ТSH. Не е нужно човек да се паникьосва и да мисли веднага, че има заболяване и какво трябва да прави за него. Когато тялото е подложено на по-екстремен стрес, тогава всъщност е възможно да има завишаване на ТSH, което да не е тенденция и да не е свързано със заболяване," казва за предаването "На кафе" д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог и регистриран диетолог.

►5 признака, че може да имате проблем с щитовидната жлеза

e
Снимка: iStock

Съветът в тези случаи е да се направи изследване след два-три месеца и да се види в каква посока ще тръгнат показателите. И ако в някои случаи временната промяна в стойностите се обяснява с инфекции и вируси, то в други проблемите с щитовидната жлеза пак остават недиагностицирани. Това обикновено се дължи на широкия диапазон на референтните стойности на щитовидните хормони в лабораториите.

Обичайно стойностите на ТSH в лабораториите са до четири, но на жена, която планира бременност, ѝ се препоръчва ТSH да е до две.

e
Снимка: iStock

"Вече все повече се говори в световен план за промяна на тези референтни стойности. Особено за ТSH, препоръката на Канадската организация е да се смята до две за нормална референтна стойност. Има пациенти, при които стойностите на ТSH са три, но в крайна сметка те имат много сериозни симптоми на хипофункция, имат ниска телесна температура, имат забавена сърдечна честота," обяснява д-р Недялкова. 

Чуйте във видеото историята на пациент, преминал през своята битка със щитовидните проблеми, и научете още полезна информация за щитовидната жлеза и нейното здраве. 

Пет продукта, които причиняват хормонален дисбаланс

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти