Помислете за здравето си преди да сте усетили тези симптоми

жена умора
Снимка: iStock

Хората не се замислят сериозно за здравето си, докато не наближат 40-те, и често им се случва да бъдат подсещани от близки, лекари и дори непознати, предава Darik News по информация на изданието Daily Star, позоваващо се на резултати от британско проучване.

Допитването по поръчка на Хелтспан, обхванало 2000 души, показва, че 42% от тях предприемат повече грижи за здравето си на 39-годишна възраст, когато започнат да усещат липсата на достатъчно енергия.

Един на всеки петима започва се замисля едва когато му се случи да се задъха, изкачвайки стълби. За други „зов за събуждане“ се оказва коментар на лекар за здравословното им състояние или заболяването или смъртта на близък човек.

28% от анкетираните британци смятат, че трябва да мислят повече за здравето си, отколкото им се случва, а 31 на сто съжаляват, че не са се замисляли, докато са били по-млади.

Д-р Сара Брюър, медицински директор на Хелтспан, казва: „Когато човек е млад, здрав и в добра форма, последното нещо, за което се замисля, е здравословното му състояние и в частност здравето на сърцето. На по-младите им се струва, че сърдечносъдовите болести са нещо, за което трябва да се тревожат само по-възрастните. Никога не е прекалено рано хората да започнат да мислят и да се грижат за здравето си.“

11 здравословни обещания, в които няма да се провалиш

Над 50% от анкетираните признават, че на по-ранна възраст са се тревожили повече за теглото и външността си, отколкото за здравето си като цяло и в частно за сърдечното си здраве.

25% от участниците в допитването не крият, че са пренебрегвали симптоми на потенциално опасни заболявания, тъй като са смятали, че не са „достатъчно стари“, за да се безпокоят за тях.

Сред водещите причини, които карат хората да се замислят по-сериозно за здравето, са следните:

- Не се чувстват достатъчно енергични;
- Не могат да отслабват толкова лесно, колкото преди;
- Осъзнават, че дрехите не им стават;
- Кръглите годишнини от рождението, когато например стават на 40 или 50;
- Задъхването при изкачване на стълби;
- Затрудненията при бягане на къси разстояния;
- Появата на високо кръвно налягане;
- Заболяването или смъртта на близък човек;
- Травмите, за възстановяването от които е необходимо повече време;
- Повишеният холестерол;
- Предписването на статини;
- Повишеният холестерол;
- Коментарът на лекар за здравословното им състояние.

Ежедневни навици, с които да помогнете на здравето си

Проучването показва още, че 56% от хората не намират достатъчно мотивация, за да подобрят здравето си, оправдавайки се с това, че не харесват тренировките и здравословната храна.

Един на всеки петима признава, че просто не знае откъде да започне. 25% от участниците в проучването казват, че нямат време, а близо една трета споделят, че предпочитат да се занимават с други неща.

Коронавирусната пандемия обаче е накарала 62% от хората, независимо от възрастта им, да потърсят мотивация, за да се погрижат за физическото и психическото си здраве. Близо 44% от участниците в проучването споделят, че се опитват да консумират повече плодове и зеленчуци, докато 38% са направили опит да ограничат количеството на приеманата захар, а 29% - да се хранят балансирано.

Храните за дълголетие, които ще ви пазят в добра форма много години

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти