От какво зависи здравето на щитовидната жлеза?

От какво зависи здравето на щитовидната жлеза?
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че всеки четвърти българин страда от изменение на тъканта на щитовидната жлеза или т.нар възли. Често срещани у нас са и състоянията хипотиреоидизъм (намалена функция на жлезата) и хипертиреоидизъм (свръхсекреция на щитовидни хормони).

Два пъти по-често боледуват жените в сравнение с представителите на силния пол (данни от проучване у нас през 2012 г.).

Само 1/5 от смущенията на щитовидната жлеза обаче се дължат на самата жлеза, посочва графиня Ангелика Волфскийл*, най-известният натуропат и Шуслеров терапевт в Германия. Немската природолечителка гостува за четвърти пореден път у нас по покана на Европейското общество по интегративна медицина и Немския хомеопатичен съюз.

От гледна точка на натуропатията по-голямата част от нарушенията на щитовидната жлеза са под влияние на връзките ѝ с други органи и функционални системи на тялото - храносмилателния тракт, черен дроб, панкреас, тимус, дихателни пътища, пикочен мехур и уретрата. 

Щитовидната жлеза е важен хормонален орган. Тази малка тъкан с формата на пеперуда, която се намира в основата на гърлото, влияе върху целия организъм - мозъка, метаболизма, умствената дейност, костите, мускулите и общия тонус на тялото.

Много са причините за възникване на дисфункция в работата ѝ: замърсената околна среда, повишеният радиационен фон, съвременният начин на живот с високи нива на стрес и негативни емоции, нездравословният начин на хранене, нелекувани хронични възпалителни процеси.

Инфекциите и генетичното предразположение също имат значение. Свръхобогатената с йод храна може да доведе до автоимунни тиреоидни заболявания. Недостигът на селен и витамин D, излагането на пестициди и инсектициди и др. химикали също има връзка с формирането на възли и проява на автоимунен тиреоиден процес.

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза се откриват трудно, защото болните често отдават симптомите на преумора и напрежение в работата или на нередовния начин на живот. Ако не се лекува своевременно, щитовидната жлеза може да стане причина за сърдечно-съдови проблеми и други сериозни заболявания.

Повишаването на тиреоидните хормони ускорява метаболизма и сърдечния пулс (сърцето може да бие с над 100 удара в минута). Намалената активност съответно забавя метаболизма, сърцето бие бавно или неравномерно, прескача. Нарушава се притокът на кислород и хранителни вещества до тъканите и органите.

Заболяванията, свързани с измененията в дейността на щитовидната жлеза са: хипертиреоза (свръхактивност), хипотиреоза (слаба активност), тиреоидит на Де Кервен и автоимунните заболявания Базедова болест и тиреоидит на Хашимото.

Типични симптоми за хипотиреоза са: чувствителност към студ, затруднение при сваляне на килограми, проблеми с кожата и косата, косопад, чест запек, умора и ниска производителност, депресивно настроение, намалено либидо. Влошаване на симптомите преди и по време на менопаузата и по-ранна менопауза при жените, като често заради усложненията и оплакванията си се стига до ненужно отстраняване на матката.

Натрупват се мазнини в областта на корема, наддава се на тегло въпреки малкото калории. Появяват се симптоми, подобни на тези при Алцхаймер – паметта отслабва, мисълта се замъглява. Наблюдава се също така повишено кръвно налягане и висок холестерол, проблеми със съня. Тежката хипотиреоза води и до болки в мускулите и ставите.

Хипертиреозата се отличава със сърцебиене (ускорена сърдечна дейност), усещане за вътрешно безпокойство - до пристъпи на паника, загуба на тегло, изпотяване, леко треперене на пръстите на ръцете (тремор), чувство за горещина и др. Хипертиреозата е по-рядко явление. Остра хипертиреоза се появява често при автоимунноте заболяване тиреоидит на Хашимото.

Как се отразява стресът на щитовидната жлеза?

Съвременният хроничен стрес води до нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Стресът влияе върху функцията на хормоните и клетките на ендокринните жлези, които ги секретират. Предизвиква промени в невроендокринната регулация и в нивата на голям брой хормони.

Тялото ни реагира на краткосрочния стрес по изпитана, добре работеща схема – преработва го чрез нервната система. Хроничният стрес обаче се поема от щитовидната жлеза, за да остане нервната система активна и готова да реагира.

Натуропатията приема, че дългосрочният хроничен стрес, неумението да се разтоварваме от напрежението, желанието за перфекционизъм във всичко и на всяка цена, съществуващи проблеми в комуникацията или чувство за изолация от околните, негативните емоции като тъга, обида, нерешени конфликти – всички те водят до проблеми в работата на щитовидната жлеза.

Елиминирането на стреса не може да стане само с прием на препарати или хранителни добавки. Нужна е цялостна промяна в начина на живот – трябва да се смени хранителният режим, моделът „работа-почивка-сън”. Нужна е също промяна на приоритетите – да се преосмисли животът под стрес и с желание за перфекционизъм.

Задължителна е регулярната почивка, както и редовната физическа активност (йога, плуване, туризъм). Медитацията е важна стъпка към хармонизирането на връзката ум-тяло и с нейна помощ се постига по-добрата адаптивност и реакция на организма при стрес. Подходящи за разтоварване от стреса са също и процедурите с аромотерапия и релаксиращ масаж.

Можете да пробвате и различни комбинации с Шуслерови соли за управление на стреса. Например: Шуслерова сол №5 калиев фосфат - сутрин по 5 табл., разтворени в малко топла вода; Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – вечер, преди лягане по 5 табл., разтворени в малко топла вода; Шуслерова сол №9 натриев фосфат – следобед, 2 x 2 табл.; Шуслерова сол №11 силицея - вечер по 5 табл., разтворени в малко топла вода.

Всеки, който има проблеми с щитовидната жлеза, трябва да направи сериозни промени в живота си. Нуждае се от качествена храна и качествена, регулярна почивка.

Нужно е да преосмисли начина си на работа и стила на живот – да реши конфликтните ситуации (в личен или професионален план), които са извор на дълго потискани негативни емоции.

Антиоксидантите са важни за имунната система и за балансиране на клетъчния метаболизъм – нужен е достатъчен прием на селен, витамин E, витамин C, витамини B2 и B3, витамин D6. Яжте повече сурови плодове и зеленчуци и колкото се може по-малко обработена храна

Кофеинът също усилва хиперактивността на щитовидната жлеза, а употребата на алкохол засилва умората и изтощението.

*Ангелика Волфскийл вече 30 години помага на своите пациенти с най-различни методи от холистичната медицина: класическа и креативна хомеопатия, Шуслерова терапия, енергийна терапия, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. Тя е сред най-популярните и квалифицирани лектори по темите „Здравословно хранене” и „Биохимията на д-р Шуслер”. Преподавател е към Свободния съюз на германските натуропати и ръководител на школата за натуропати SURYA. Книгата ѝ „12-те соли на живота” е един от най-успешните и високо оценени от критиката наръчници по Шуслерови соли в немскоговорящите страни. На своите лекции графиня Волфскийл представи и първото издание на български на своята книга „Шуслерови соли за деца”. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти