Хранене при проблеми с щитовидната жлеза

g
Снимка: Thinkstock

Здравето на щитовидната жлеза е от изключително значение за общото състояние на организма ни. Малката ендокринна жлеза произвежда хормони, отговорни за правилното протичане на всички процеси в тялото.

Те са от особено значение за обмяната на веществата, хормоналния баланс, дейността на мозъка, сърцето и нервната система.

Проблеми с щитовидната жлеза могат да доведат дори до респираторни затруднения, промени в апетита и сензитивността на мускулите. Нарушената секреция на хормони е честа причина и за наднорменото тегло.

Препоръчително е при проблеми с щитовидната жлеза да настъпят определени промени в хранителните навици. Хубаво би било да се избягват определени продукти и да се наблегне да такива, които имат доказан благотворен ефект при подобни състояния, пише Gotvach.bg.

Според специалисти ключов компонент от диетата трябва да бъдaт омега-3 мастните киселини. Ето защо в седмичното меню следва да се включи увеличен прием на риба. Подходящи в случая са сьомга, сардина и херинга. Морските дарове също са добра храна за хората с проблеми с щитовидната жлеза. Препоръчва се и консумацията на скариди, водорасли и други морски растения, които съдържат йод.

g
Снимка: Thinkstock

Освен това е необходимо да се наблегне на приема на зеленчуци, особено на тъмнозелени листни зеленчуци. Такива са марулята, магданозът, къдравото зеле и др. Те са полезни поради богатото си съдържание на витамин А. В тази група попадат още руколата и синапът. В същото време според специалисти приемът на брюкселско зеле, карфиол и обикновено зеле трябва да бъде ограничен.

g
Снимка: Thinkstock

Тези храни имат изключително благотворен ефект върху организма, но не и при състояния на нарушено функциониране на щитовидната жлеза. Същото се отнася и за соята и соевите продукти, тъй като соевите протеини имат негативен ефект за хората, подложени на хормонално медикаментозно лечение. В списъка на храните, чиято консумация трябва да бъде намалена, попадат и пшеничните култури.

За сметка на това може да се увеличи приемът на продукти, богати на витамини А, D и цинк. Витамин А се съдържа най-вече се в яйцата, черния дроб и пълномаслените млечни продукти.

g
Снимка: Thinkstock

В помощ идва още създаването на здравословни навици като редовно спортуване без претоварване, достатъчно сън, успешно справяне със стреса и разбира се положителното мислене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти