Говорим си за ...

Диетата на 2017-а

Коя ще бъде тя?

Диетата на 2017-а
Снимка: Thinkstock

След всяка нова година идва времето, в което се замисляме за фигурата си и за това как искаме да свалим натрупаните излишни килограми.

И ако всяка мода си има своите актуални тенденции през новата година, то и диетите си имат такива.

А 2017-а се очертава като годината на ензимната диета според диетолозите. Информация потвърдена от диетолога на Edna.bg д-р Райна Стоянова.

Както знаем, храносмилателните ензими помагат в разграждането на храната до по-прости съединения, каквито са аминокиселините, моно и дизахаридите, естерите и т.н. чрез разкъсване на химичните връзки, които поддържат тези по-прости съединения в по-сложни молекули.

Храносмилането започва от устата със слюнката. Човекът произвежда 1,7 литра слюнка дневно, съдържаща ензима амилаза, който започва да разгражда въглехидратите още в устната кухина. 

Храната минава в стомаха, където се подхваща от протеазата, оттам - в тънките черва, където се намесва и липазата, а амилазата „довършва” въглехидратите. 90% от храносмилането и абсорбцията се извършват в тънките черва,  след което миконутриентите попадат в кръвта.

Също така ензимите са специфични - един ензим ни е нужен за разграждане на белтъците в месото и съвсем друг – за да разгради въглехидратите на картофите.

Преработените храни намаляват способността на организма да произвежда ензими. Аминокиселините, които се намират във веригата на ензимната молекула се групират в различни форми и шаблони и по този начин осигуряват уникалните характеристики и функции на ензимите. Когато нещо наруши тези верижни структури, ензимите променят формата си и губят способността си да работят.

Припомнете си още: Защо са ни нужни ензимите и как да си ги набавяме по естествен път

Снимка: Thinkstock

Високите температури на готвене пък правят ензимите неактивни.

Във философията на ензимната диета е заложена консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци (поне 4-5 на ден). 

За да спазваме такъв хранителен режим не е нужно да се лишаваме от нищо, което всъщност е чудесна новина за организма ни, а просто да ядем повече непреработени храни. Без гладуване, а с правилно и мъдро подбрана храна (поне 50% от консумираната за деня е препоръчително да е прясна).

В менюто си основно е добра идея да включим кълновете на бобовите растения и техните семена, папаята, ананасът, мангото, кивито, гроздето, медът (ензимите се съдържат в слюнката на пчелите) и ферментиралите храни, като туршията и другите зимни салати. Чрез консумацията на тези храни си осигуряваме аминокиселини и ензимни ко-фактори, необходими за повишаване на натуралната ензимна продуктивност.

Припомнете си още: 8 реалистични съвета за отслабване

Снимка: Thinkstock

По-разнообразни пресни храни, ограничаване на пърженото, храни, преработени само чрез готвене на пара или задушаване - това е основната тънкост на ензимната диета, за да можем да извлечем максимално ензимите на храните, които консумираме.

Тази тенденция в здравословния начин на хранене ще ни удовлетвори напълно през 2017-а и комбинирана с подходящ спорт, ще ни помогне да поддържаме тялото си здраво и във форма.

Екипът на Edna.bg насърчава дискусиите по темите, за които пише. Изразете Вашата гледна точка, като се придържате към конкретната тема, използвате кирилица и избягвате писането само с главни букви! Модераторската политика на сайта е много стриктна и всякакви неуместни, обидни и не по темата коментари ще бъдат изтрити.

Коментирай

За да коментирате, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-новото от Edna.bg

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта Edna.bg без разрешение е забранено.