Кога започваме да желаем успехите

Кога започваме да желаем успехите
Снимка: Thinkstock

Не гледайте на невръстните си потомци като на безволеви същества, които нямат необходимост да се доказват и съревновават помежду си. Напротив, последните проучвания доказват точно обратното – амбицията и страстта за победа започват да се проявяват далеч преди училищната възраст, още на 3-4 години.

Изследванията, проведени паралелно от учени в Страсбург, Франция, и в над 70 семейства с малки деца от Австралия, доказват категорично, че малчуганите още преди 4-годишна възраст започват да развиват усет за конкурентноспособност. Тогава мъниците се научават да прилагат и не съвсем коректни прийоми в игрите с единствената цел да изпъкнат и да победят.

Преди 3-тата година детските мозъци са устроени така, че приемат и дават обич, но след 4-тата и около 5-тата годинка малчуганите се развиват и оформят като социални същества. В тази възраст от особено значение е средата, в която растат. Важни за бъдещата личност са и методите на възпитание, както и социалният статус на родителите.

Учените изтъкват, че особено полезни за децата между 4 и 6 години са редовните занимания със спорт, които могат да развият желанието за победа.

Подходящо е също участие в група за артистични занимания – пеене, рисуване, визуални изкуства и др., при които има сравнение между вашето дете и останалите, но и желание за по-открояваща се изява. Ако родителите настояват техните рожби да постоянстват в избраната област, то стремежът им към успех и уменията да извоюват победа в по-късна възраст са почти сигурни.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти