Фокача

Как да я приготвим у дома

Фокача
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Фокачата е специалитет от областта Лигурия, която се намира в Северозападна Италия на брега на Лигурийско море. На запад граничи с Франция, откъдето са заимствани много рецепти.

И макар че областта е най-малката в цялата страна, само 5410 кв.км, тя е най-гъсто населената. Така е било и в миналото, което е довело до една сравнително пестелива кухня.

Такава е и фокачата - от малко съставки се получава нещо много вкусно. Подобна питка са си пекли и етруските и древните римляни, които са я наричали Panis focacius (focus на латински означава пещ).

Необходими продукти:

400 г 3½ ч. ч. бяло брашно
25 г прясна мая
2 ч. л. сол
5 с. л. зехтин
2 ч. л. морска сол за поръсване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 120 мл топла вода и се оставя да престои 10 мин.

Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат маята, солта и 2 с.л. от зехтина. Прибавя се още около 100 мл хладка вода, за да се оформи средно меко тесто. Тестото се меси 10 мин. върху набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично и престане да лепне.

Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса 2-2 1/2 ч., докато си удвои обема. Омесва се отново и се разстила в тавичка с диаметър 25 см. Завива се с влажна кърпа и се оставя да втаса 30 мин.

Втасалото тесто се набожда с пръст, намазва се с останалия зехтин, поръсва се с морската сол и се пече 20-25 мин. в загрята фурна на 200°С, докато придобие приятно златист цвят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти