Необходими продукти за блата:
150 г пълнозърнесто брашно
50 г краве масло
40-50 мл ледено студена вода
1 чаена лъжичка винен оцет
1/2 чаена лъжичка сол
За гарниране:
400 г тиквички (2-3 броя)
150 г песто от сушени домати
50 г кашкавал
няколко листа босилек
Начин на приготвяне:
Измиваме тиквичките под течаща вода, подсушаваме ги и ги нарязваме на тънки шайби, около 2-3 мм дебелина. Посоляваме ги и ги оставяме настрани, за да се отцедят.
Пристъпваме към приготвянето на тестото за основата. В блендер изсипваме брашното и солта, добавяме студеното масло, нарязано на кубчета, и миксираме, докато получим трохи. Прехвърляме ги в купа, прибавяме оцета и водата (най-добре на части). Размесваме за кратко с ръце, докато получим тесто.
След това има 2 подхода:
Вариант 1:
Прибираме готовото тесто за няколко минути в хладилника, за да стегне и след това го разточваме и разстиламе във формата за печене. За предпочитане е да използваме тава с незалепващо покритие. Ако нямаме такава, застиламе дъното на формата с хартия за печене.
Вариант 2:
Разстиламе готовото тесто във формата, в която ще печем питата, и я прибираме за няколко минути в хладилника, за да стегне.
Намазваме блата с пестото, поръсваме обилно с настърган кашкавал, листенца пресен босилек и накрая подреждаме тиквичките, като се стараем да застъпваме краищата им. Печем до златист загар в предварително загрята до 200 градуса фурна. След изпичане, поръсваме ястието с пресен босилек.
Пита с тиквички
Букет от аромати
9483