Създадено за Саяна

Детето не се храни добре в училище? Няколко съвета за справяне с проблема

дете храна училище
Снимка: Istock

Един от най-изненадващите, но логични проблема, с които се сблъскват родителите, когато децата им тръгнат на училище, е проблемът с храненето. Децата, които за първи път стъпват в детската градина или в клас, изживяват голям шок. Преминаването от спокойната среда с най-близките хора и приятелчета към “малката лудница” из училищните коридори и стаи, изпълнени със стотиците нови и непознати хора, определено могат да объркат и стресират едно дете.

И съвсем закономерно, се появява проблемът с храненето. Той може да е изразен с това, че детето отказва да яде, не хапва достатъчно или пък започва да се храни с напълно погрешните и нездравословни неща.

Тогава родителите започват да се чувстват безсилни и честно не знаят как точно да “примамят” детето си, за да започне то да се храни отново и да предпочита вкусното домашно хапване пред шарените опаковки, предлагани в училищното магазинче.

дете училище храна
Снимка: Istock

Но какво да направите, за да започне детето ви да се храни с полезни и вкусни неща в училище? Как да възпитате у него здравословни хранителни навици, които ще подпомогнат растежа му и ще му дават сили да учи и играе?

Спокойно, родители! От Саяна ни доказват, че нещата не са чак толкова сложни и непоправими. Те са подготвили цяла книжка с рецепти, които ще накарат малчуганите да обикнат храната!

Но преди да стигнем до вкусните рецепти, ето няколко ценни съвета за правилното хранене на учениците:

Първо и ако е възможно - започнете вие да приготвяте обяда на детето си за училище (ако децата се хранят там). Ако пък детето се прибира вкъщи за обяд, не пречи в хладилника да го чака нещо вкусно и забавно за хапване, приготвено лично от вас. 

Второ - вечер приготвяйте заедно менюто за следващия ден - така ще прекарвате повече време заедно, ще се забавлявате и ученикът ви ще се чувства полезен. Бонус - най-вероятно няма да има търпение да опита вкусотията, която сте сътворили заедно!

Трето - важно е в храната на един ученик да има протеини, плодове, зеленчуци и нишесте. Също така е хубаво менюто да бъде разнообразно и на детето да не се налага да яде едно и също нещо 2 поредни дни.

Четвърто - ако все пак детето ви отказва да се храни пълноценно през деня, бъдете сигурни поне закуската му да бъде обилна. При нея не е нужно да спазвате строги правила и режими - подгответе любимата храна на хлапето си, поглезете го със сандвичи, палачинки, пържени филийки.

Пето - наваксайте пропуснатото хапване през деня с лека закуска между обяда и вечерята. Децата трябва да хапват по нещо на всеки 3 часа. За да регулирате нивото на кръвната им захар, е хубаво да хапват протеини след училище.

А ако се чудите как да направите храната по-апетитна и интересна за децата ви, то заедно със Саяна ще ви дадем идея за рецепта, която със сигурност ще спечели вниманието и стомахчетата им! Тя е бърза, лесна, вкусна и можете да я приготвяте заедно. Големият плюс е , че рецептите са насочени специално към децата и са написани по разбираем за тях начин!

Доматени папийонки

Подготовка за бъркотията: 10 минути
Бъркотия: 20 минути
Резултат от бъркотията: 4 порции 

Какво ти трябва:
150 г фарфале (папийонки)
200 г домати на кубчета от консерва 
100 г кашкавал от краве мляко ,,Саяна” БДС
1 ч.л. сушен босилек
1/2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин

храна
Снимка: Саяна

Как да го приготвиш:

Това е една рецепта, която е много подходяща за хората, които обичат Италия или италианската храна. По цял свят този вид храна на формички, която се вари, се нарича ,,паста”, точно заради италианците, които са я направили известна. Но, моля те, не я бъркай с пастите, те са съвсем друга манджа! Ето как бързо и лесно можеш да си направиш у дома.

За начало, напълни с вода голяма тенджера до половината, сложи щипка сол и помоли мама да включи котлона на правилната температура, за да заври. Приготви си ,,папийонките” наблизо, виж на опаковката за колко минути  ще станат готови и си приготви часовника, за да засичаш. Изсипи пастата във водата, когато заври, разбъркай хубаво с една дървена лъжица и хвърляй поглед на часовника. 

Без да се притесняваш, докато чакаш пастата, можеш да започнеш да приготвяш и соса. В малка тенджерка или съд за готвене с една дръжка сипи заедно доматите, зехтина и босилека и я сложи на котлона на правилната температура (пак с помощ от мама). Когато започнат да се появяват балончета, остави доматите още 4-5 минути на котлона и понякога ги разбърквай с дървената лъжица. Така те ще се овкусят от подправките, течността  ще се сгъсти от извирането на водата, а това в крайна сметка я превръща в сос. 

Сега пак е време да обърнеш внимание на пастата, но внимавай, използвай дебелите ръкавици и не забравяй, че всичко е горещо. Веднага след като изтече времето за варене, с помощ от мама, изсипи пастата в цедка над мивката, така че всичката ѝ вода да се изцеди. Сложи я в една голяма купа, залей я с доматения сос от другата тенджерка и разбъркай всичко така, че да има сос по всички папийонки, но все пак да останат цели. 

Разпредели поравно в чиниите за сервиране 4 порции и ги поръси отгоре с кашкавала, който мама ти е настъргала. Да ти е вкусно!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти