Най-досадните грешки при изпращане на имейли

Най-досадните грешки при изпращане на имейли
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

На всички ни се случва. Да получим мейл, който, вместо да улесни работата, се превръща в загадка.

Кой какво точно иска да каже, изобщо за нас ли е тази информация и защо прикаченият файл не може да се отвори.

Уж всички работим с имейл, но продължават да се допускат едни и също досадни грешки, които често затрудняват, вместо да улесняват комуникацията.

А понякога грешките водят до много сериозни последствия.

Ще ви припомним най-досадните грешки при изпращане на мейли. Ако ги избегнете, ще успеете да подобрите комуникацията си с колегите и да си спестите време.

Не е малко, нали.

И така, започваме:

Неясна тема на съобщението (subject)

“Файл“, „Важно“, „За срещата“ не са теми, които носят достатъчно информация за съдържанието на писмото.

А и после, ако трябва да търсите из пощата, ще трябва да отворите всички писма с тема „файл“, за да намерите точно този файл, който ви трябва.

По-добре изписвайте името на проекта, за който се отнася писмото, за да може получателя да се ориентира по-лесно и да отговори адекватно.

Отговор до всички

Това е една от най-досадните грешки. При изпращана на мейл до група хора, все се намира един, който да натисне „отговори до всички“ вместо „отговори на подателя“ и всички стават свидетели на разговор, който не се отнася за тях.

Не само не е етично, но и пълни пощата на хората с ненужни мейли.

Явно копие вместо скрито

В някои сфери да притежаваш мейлите на правилните хора е най-важното от работата.

Например, контакти на всички заинтересовани от покупка на имоти или пък на всички журналисти от ресор „Финанси“.

Да изпратиш общ мейл до всички тези хора и да сложиш мейлите им в явно копие, а не в скрито, е една от най-сериозните грешки, които могат да навредят на бизнеса.

Снабдяването с контактите, с които разполага конкуренцията, е силен коз в ръцете на всеки, който е активно настроен към разширяване на бизнеса си.

Не подлагайте бизнеса си на риск и винаги изпращайте масовите писма като копирате адресите в „скрито копие“ (Bcc).

Огромни файлове

Да изпратиш осем мейла с по една огромна снимка означава да задръстиш пощата на човека отсреща. Това ще затрудни работата му, ще го изнерви и така или иначе няма да има положителен резултат от кореспонденцията ви.

По-удобно е да се използват сайтове за споделяне на файлове като dox.bg, където можете да сложите файлове с размер до 1 GB и да изпратите само линк за сваляне на получателя. Чисто и удобно, без блокиране на пощата.

Името на файла

Това е особено важно когато кандидатствате за работа. Да кръстите сивито си „CV” може да изглежда прегледно на вашия компютър, но си представете какво е в пощата на бъдещия ви работодател, който получава 200 файла, озаглавени CV.

Изпъкнете сред останалите и кръстете файла си с името си. Така човекът отсреща ще бъде максимално улеснен при намиране на вашия файл. А когато се бориш с конкуренцията, всяко предимство е плюс.

И винаги внимавайте да не изпратите мейл на грешния човек. Или ако трябва да перифразираме старата поговорка - „Натиснат send – хвърлен камък“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти