Днес празнуват хората с най-респектиращото име...

На днешния ден, 6 април, се чества паметта на Св. Методий Славянобългарски. Неговата памет се чества и на 11 май, заедно със св. Кирил. Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин Философ – свети Кирил.

На този ден имен ден празнува Страхил. Това е старинно име производно на Страшил, означава "да се страхуват от него, да всява страх", "страхопочитание, уважение към себе си".

Още от ранните си години той избира военното поприще и се налагало да изпълнява заповеди на византийския император. Един ден Методий почувствал Божието призвание.

Оттеглил се от ръководния си пост и заживял в манастир в планината Олимп. Там заедно със своя брат Константин учели народа на християнската вяра. Злонамерени хора започнали да клеветят името на Методий, че се опитвал да злепостави местния княз.

Враговете му успели да го хвърлят в тъмница, но по заповед на папа Йоан VІІІ бил освободен след две години. След излизането си от затвора той продължил своето дело на славянски равноапостол, като проповядвал словото на божествената истина.

Свети Методий Славянобългарски починал на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти