Чаровно или за корекция: разстоянието между зъбите

Мадона - една от най-известните популярни личности с разстояние между зъбите
Снимка: Getty/Gulliver

Д-р Иван Башев

Как се нарича?

Всички познаваме или поне сме срещали хора, които имат разстояния меду зъбите. Най-често то се наблюдава между предните два зъба. Това разстояние между предните два централни резеца се нарича диастема. Ако има разстояния и между други съседни зъби в страничните участъци – тези разстояния се наричат треми.

На какво се дължи?

Причините за разстоянието между зъбите могат да бъдат доста разнообразни.

В повечето случаи причината е генетична като става дума за несъответствие между размера на челюстите и на зъбите. Ако челюстите са големи, а зъбите прекалено малки, между тях се появяват разстояния.

Друга група причини са физиологичните.

Към тях се отнася липсващ зъб, вследствие на което зъбите се разреждат.

Тук спада и увеличеният или неправилно захванат френулум – тъканта, свързваща междузъбната папила и устната, който не позволява на централните резци да се доближат.

Хиперфункцията или неправилната функция на езика, при която той избутва зъбите напред също води до тяхното раздалечаване. По същия начин действат и вредните навици за смукане на езика и пръста.

При децата по време на временното съзъбие е нормално да се появят диастема и треми. Това е свързано с нарастването на детските челюсти, при което обаче зъбите си остават малки. Тези диастеми и треми обиновено се самокоригират със смяната на зъбите и поникването на по-големите постоянни зъби.

Когато зъбите започнат да се сменят, обикновено с поникването си централните резци имат диастема, т.к. между тях има кост, която не позволява поникването им плътно един до друг. Постепенно обаче с поникването си страничните резци и кучешките зъби избутват централните резци като ги приближават един към друг – диастемата намалява или се затваря напълно.

Проблем ли е?

В зависимост от причината за диастемата и тремите, те може да са или да не са проблем. Обикновено когато причината е генетична, изразяваща се в несъответсвие на размера на зъбите с този на челюстите, не е проблем.

Проблем обаче са разстоянията, за които има друга причина (например вреден навик за смукане на пръст или поставяне на езика между зъбите). Това е така, защото с течение на времето ако вредният навик не бъде отстранен, разстоянията се увеличават. Това може да доведе до дискомфорт и болка при отхапване и дъвчене и дори до загуба на зъбите.

Чаровно или не?

Много хора, които имат диастема, я смятат за техен отличителен белег, намират го за чаровно, а някои дори смятат, че това е признак на късмет. Примери за звезди с диастема, които са решили да не я коригират са Мадона, Елтън Джон, Еди Мърфи, Джорджа Фокс, а в България - актрисата Албена Михова.

Нужно ли е да се коригира?

Когато диастемата и тремите не пречат на нормалното функциониране на зъбите и не се увеличават, не е необходимо да се коригират.

Какви са начините за лечение или корекция?

Поради наличието на множество разнообразни причини за появата на диастема и/или треми, лечението трябва да започне с категорично установяване на причината. Основната част от лечението е именно отстраняването на причините.

Например ако причината е смукането на пръст, трябва да се започне с отстраняване на този вреден навик. Или например ако причина за диастемата е неправилно заловен френулум, то трябва да се направи френулотомия.

Най-често диастемите и тремите се коригират чрез провеждане на ортодонтско лечение в зависимост от сложността и възрастта със снемаеми ортодонтски апарати или с фиксирана техника – брекети.

Разбира се съществуват и алтернативни методи за затваряне на разстояния между зъбите – фасети, корони и бондинг.

Не трябва да се забравя, че за решаването на проблема освен правилното диагностициране, от голямо значение е и навременното започване на лечението, докато то все още е възможно.

Още по темата:

Зъбният камък: основна причина за заболяванията на венците

Кога се лекуват корените на зъбите?

Защо имаме кариеси?

Грешките при миенето на зъбите

Когато скърцаме със зъби

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти