Българският лекарски съюз предупреждава: ето защо самолечението при COVID-19 е опасно

коронавирус болест вирус лекарства covid 19
Снимка: iStock

От Българския лекарски съюз излязоха със становище, в което припомнят, че самолечението при COVID-19 е опасно, съобщава NOVA.

„Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на COVID-19 или на положителни на COVID-19 пациенти от БЛС заявяваме: Самолечение е изключително опасно”, пишат от Лекарския съюз.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

„Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма, което да причини внезапно и остро кървене в него. Друга част от препоръчваните медикаменти са откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки”, категорични са от БЛС.

Оттам припомнят, че протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те се изпълняват от квалифицирани медицински лица и не служат за самолечение от страна на пациентите.

Лесни съвети за подсилване на имунната система по време на пандемия

Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна, категорични са от Лекарския съюз.

„Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар”, посочват от БЛС.

И призовават гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. „Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!”, пишат още от Българския лекарски съюз.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти