Блясък без срок на годност: Как изглеждат днес супермоделите от 90-те

Алексия Петрова

Те бяха кралиците на подиума, богини с изваяни тела и перфекти пропорции, които украсяваха кориците на модните списания. Те създадоха един вече износен термин в света на модата - “супермодел”. 

Тази дума става популярна през 80-те, когато моделите започват да се превръщат в знаменитости, а не просто в ходещи закачалки за дизайнерски дрехи.

Красиви семейства: жените модели и техните деца

До средата на 90-те супермоделите вече се превръщат в главни действащи лица в медийния пейзаж. Извенъж те получават свой собствен глас - участват в токшоута, пишат клюки за тях в жълтите колонки, снимат ги как купонясват в най-готините дискотеки и дори получават роли в киното. 

Супермоделите бeтонират присъствието си в хайлайфа през 90-те години - една нова ера за професията. Британският Vogue поставя своеобразно начало на тази ера с една култова снимка. Списанието избира за януарския си брой през 1990 черно-бяла фотография на Наоми Кембъл, Синди Кроуфорд, Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста и Татяна Патиц. 

Кадърът бил заснет от фотографа Питър Линдберг, който успял да добави усещане за реализъм във времена на прекалено ретуширане на снимките. Хуманистичният му подход бил вдъхновен от документалистиката и уличната фотография. Той искал да промени възприятието за перфектност. 

Друго изображение, което улавя зората на новата генерация от модели, е гола черно-бяла снимка, направена от Хърб Риц. На нея можем да видим Патиц, Кембъл, Търлингтън и Кроуфорд, придружени този път от Стефани Сиймур. Това силно контрастно избражение всъщност било заснето през 1989-та година, но едва след снимката на Линдберг работата на Риц успяла да тласне славата и успеха в ръцете на тези красиви жени. 

Светът искал да ги гледа, да знае повече за тях, за животите им – и за доброто, и за лошото. Те имали какво да предложат не само пред камерите. 

Кембъл, Патиц, Търлингтън, Кроуфорд и Еванджелиста са познати като “оригиналните супермодели”. Те станаха лица на козметични брандове и парфюми, създадоха собствени марки и участваха в телевизионни предавания. 

За съжаление Татяна Патиц почина в началото на тази година, на 11 януари. Тя си отиде на възраст от 56 години, след дълга битка с рак на гърдата. Колежките ѝ изразиха мъката си от загубата. 

Според мнозина познавачи и фенове на модата, ерата на супермоделите е безвъзвратно загубена. Днес в окото на медийното внимание плуват дузина нови изключително известни модели, но те никога няма да успеят да събудят онова вълнение като през 90-те. Защото за да си супермодел не стига само да си много красива и да вървиш наперено по подиума. Трябва да имаш онова нещо, онова невъзможно за описание присъствие, което само онези дами, които изградиха нещо ново в модата, имаха. 

Нека си припомним кои са те и да видим дали са успели да съхранят онзи неповторим блясък през годините.

Как изглеждат днес супермоделите от 90-те

Прочети още: 

Алексия Петрова Алексия Петрова

Блясък без срок на годност: Как изглеждат днес супермоделите от 90-те

Блясък и стил

Известни

Блясък без срок на годност: Как изглеждат днес супермоделите от 90-те

Те бяха кралиците на подиума, богини с изваяни тела и перфекти пропорции, които украсяваха корици...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти