5 симптома на коронавирус, при които можем да си направим PCR тест с направление

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на COVID-19, предлага НЗОК. Това са температура, кашлица - предимно суха, силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух – миалгия, кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест.

► Ето кой е най-сигурният симптом, че сте заразени с коронавирус

„Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, защото ситуацията се променя”, коментира в ефира на „Здравей, България” по NOVA д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, пише Vesti.bg.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

„Ситуацията наистина се промени, тъй като сега вече имаме и така наречените бързи, антигенни тестове, които са с до 90 процента точност, като PCR-ите. Те са в пъти по-евтини, тъй като не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, смята д-р Киров.

„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенните тестове, а PCR теста да се използва, когато антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, заяви д-р Киров.

Той поясни, че както е предложен текстът в момента, личният лекар не може да издаде направление за PCR, ако пациентът няма всичките пет симптома.

9 начина да си спестим излишните тревоги по време на коронавирус

„Почти няма пациент, който да се представя с всичките пет симптома и за да може ние - защото сме сигурни, че този човек е болен, да го насочим за изследване, ще трябва да напишем и петте симптома, което ще бъде една благородна лъжа. Само че оттук нататък, като се погледне статистиката, ще има клинична картина на COVID-19, специфична само в България”, предупреди д-р Киров.

„Мисля, че разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално бързо. Нямаме друго предпазно средство. Няма лечение. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари, може по-късно да ни излезе скъпо”, предупреди д-р Киров.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти