Леонардо ди Каприо и изплъзващия се Оскар: Защо престижните награди обърнаха гръб на актьора?

Леонардо ди Каприо беше смятан за фаворит за номинация за най-добър актьор на Оскарите през 2024 г. за работата си във филма на Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна", но изненадващо той не получи такава.

Широко разпространено е мнението, че Лео вероятно е бил на 6-то място в процеса на гласуване и вероятно просто е пропуснал номинация за ролята си. Колегите му от "Убийците на цветната луна", една от най-мащабните и престижни продукции на изминалата година, обаче не се интересуват от причините за този пропуск и изразяват възмущението си от отношението на Академията за филмово изкуство и наука, която организира наградите Оскар.

Актрисата Лили Гладстоун, която си партнира с Ди Каприо във филма, в ролята на индианката Моли Бъркхарт, и режисьорът Мартин Скорсезе получиха номинации в съответните категории, но въпреки това споделиха откровено мислите си относно пренебрежението на Академията. Лили каза пред Variety, че родителите ѝ са развълнувани от нейната номинация, но са разстроени от това, че Лео не е бил дори уважен с номинация.

„Те бяха бесни“, каза актрисата. „Той беше първият, който ми изпрати поздравления, с пукащи конфети. Казах му колко сме разстроени всички. Моята номинация е равна на неговата. Нямаше да мога да направя това, което направих, без неговата щедрост като актьор и като човек.”

Мартин Скорсезе също не скри огорчението си. "Проклети да са Оскарите. Той (Леонардо ди Каприо) стигна толкова далеч в сложността на характера на героя си, който е бил толкова слаб и податлив, правил е неописуеми неща, но също така е обичал жена си. Лео пресъздаде безстрашно този образ, но хората просто не искат да му го признаят", каза режисьорът, допълвайки че Академията някой ден ще се разкрайва за пропуска си.

Добре запознатите с историята на Оскарите и творческия път на Ди Каприо ще се сетят, че това не е първият случай, в който актьорът от холивудската А-листа е пренебрегван от филмовата академия в САЩ. Макар и да е смятан за един от най-великите актьори на своето време и да има поредица от запомнящи се и признати от зрителите и критиката роли, той не е получавал номинации за много от тях и е печелил "Оскар" само веднъж - за участието си във филма "Завръщането" от 2015 г.

Най-престижните награди в киното ще бъдат раздадени на церемония на 10 март. Макар и от бляскавото събитие да ни дели повече от месец, номинациите вече станаха повод за множество дискусии. Освен Леонардо ди Каприо в надпреварата изненадващо липсват имената на актрисата Марго Роби и на режисьорката Грета Геруиг, които работиха по касовия хит на 2023 г. "Барби". Това разгневи както актьора Райън Гослинг, така и много от почитателите на лентата.

Милите моменти на Леонардо ди Каприо и родителите му на червения килим

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти