Леонардо ди Каприо изненада с рядка корица, но коя е зашеметяващата дама до него?

Той е на 48 години и едно от златните момчета на съвременния Холивуд, тя е на 37 и тепърва предстои да направи големия си пробив.

Леонарди ди Каприо и Лили Гладстон, звездите от филма "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе, ни гледат от октомврийската корица на британското изданиe нa Vogue. Тя изглежда изящна и величествена, облечена в дрехи, вдъхновени от индианските традиции, а той, в стилен черен костюм, ни омагьосва с онзи негов пронизващ поглед и елегантна мъжественост. 

Това определено е рядка гледка. Ако се замислите, вероятно ще стигнете до извода, че не се сещате да сте виждали много корици на списания с лика на Лео, нито пък сте чели много интервюта с него. Това е изключително рядка публична изява за актьора, който почти никога не сяда за дълги интервюта или пък позира за корици. Този път обаче го прави, защото "Убийците на цветната луна" е изключително важен за него и близък до сърцето му проект. 

За самата Лили Гладстон пък тепърва ще чуваме много. По всичко личи, че тя ще направи запомняща се роля и може би ще бъде един от основните претенденти за награда на следващите Оскари. 

"Нямаше никакво четене на сценарий", споделя Ди Каприо за първата среща между него, Скорсезе и Гладстон. "Марти просто инстинктивно разбра, че Лили е тази, която му трябва. В очите ти, Лили, имаше истина, която той виждаше дори на екрана на компютъра. Никога досега не се е случвало Скорсезе да срещне някого, да го има това гравитационно привличане и инстинкт и да каже: "Нека не чакаме нито минута повече."

Филмът проследява истинската история за несправедливостта, преживяна от индианците в резервата Осейдж през миналия век. Ди Каприо и Гладстон влизат в образите на реалните личности Ърнест и Моли Бъркхарт - междурасова двойка, живяла в резервата през 1920 г. в Оклахома, във времена на бурна промяна. Ди Каприо е забележителен като ветеран от Първата световна война, надяващ се – като повечето бедни, амбициозни бели мъже от тази епоха – да намери своето богатство в петролния бум в Осейдж.

Но именно Гладстон, самата тя горда индианка, израснала в резервата Блекфит, пресичащ северна Монтана и границата с Канада, е звездата на филма, пишат от Vogue.

„Лили е абсолютно удивителна в този филм. Тя носи целия филм и историята." – казва Ди Каприо с голяма доза скромност. 

"Това е напълно забравена част от американската история и отворена рана, която все още тлее" – казва още Ди Каприо – "Холивуд има дълга история и богато минало в изобразяването на индианския народ. Трябва да направим повече. Знаете ли, ние вървим към голяма равносметка на нашето минало. Колкото повече тези истории могат да бъдат разказани по правдив начин, толкова повече може да стигнем до някакъв лечебен процес."

За да се потопи в историята и да влезе в образ, Ди Каприо отива в Тълса, Оклахома, месеци преди старта на снимките. Редовно пътува и до индианския резерват с цел да научи разказите на местните. Чутото и видяното го разтърсват из основи и го амбицират да даде най-доброто от себе си при изграждането на персонажа му.

"Надявам се филмът да се превърне в разплата, да даде справедливост и да запознае хората с тази ужасяваща глава от американската история. Не мога да ви опиша колко важно е това за мен", заявява той.

Що се отнася до Лили Гладстон, преди Мартин Скорсезе да я избере за ролята на Моли Бъркхарт, актрисата има две малки роли в драмата "Certain Women" и сериала "Reservoir Dogs".

Кариерата ѝ не върви по мед и масло, тъй като самата тя не смята, че изглежда като типичната актриса. На 35 години Гладстон си прави професионална равносметка и решава, че достатъчно е чакала звездния си пробив и е време да се отдаде на нещо друго. Същата година гледа популярно видео за изчезването на земните пчели в социалните мрежи и планира да посвети зрялата част от живота си на спасяването им.

Тогава идва обаждането от Скорсезе, което променя живота ѝ.  Леонардо ди Каприо и Лили Гладстон се срещат направо на снимачната площадка, с важното уточнение, че според първите планове на Скорсезе общите сцени на Ди Каприо и Гладстон са се брояли на пръсти.

След като първоначално избира Ди Каприо да изиграе агента на ФБР Том Уайт - роля, която в крайна сметка отива при Племънс, Мартин Скорсезе прави промени по сценария и филма. Режисьорът всъщност решава да постави героинята Моли на Гладстоун в центъра на историята.

"След определен момент разбрах, че правя филм за всички бели момчета", каза наскоро Скорсезе пред Time. Това осъзнаване го накарало да преосмисли начина, по който трябва да разкаже историята.

"Не бяхме потопени в историята на Осейдж", обяснява Ди Каприо за първоначалните чернови. "Затова Марти изведе Лили напред. Имаше тази мъничка, малка сцена между Моли и Ърнест, която провокира такава емоция в нас по време на четенето и ние просто започнахме да навлизаме в това какво представлява тази връзка, защото беше толкова изкривена, странна и различна от всичко, което съм преживявал досега."

Добрата новина е, че и българската публика ще може да види "Убийците на цветната луна". Филмът ще бъде показан в рамките на филмовия фестивал CineLibri през октомври.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти