Най-доброто обезболяващо: Как сексът може да облекчи хроничната болка

Когато страдате от някаква болка, сексът и самозадоволяването може да са последното нещо, за което мислите. Но се оказва, че времето, прекарано в спалнята (или другаде – не съдим) може да бъде билет за облекчаване на болките.

Плюс това, ограничаването на болката има и други големи предимства; тъй като мозъкът и тялото са сложно свързани, психическото ви състояние може да се подобри. За съжаление е обичайно пациентите с хронична болка да бъдат диагностицирани и с депресия.

Нашият мозък е пряко свързан с интензивността на болката, която изпитваме. Докато химикалите, отделяни при стрес, могат да влошат болката, хормоните, отделяни по време на секс и мастурбация, могат да донесат естествено облекчаване на болката.

Имаме четири различни невротрансмитери, известни като „хормони на щастието“: серотонин, допамин, ендорфини и окситоцин. Допаминът, ендорфините и окситоцинът могат да бъдат освободени чрез сексуално удоволствие.

♦ Ендорфините са естествени болкоуспокояващи, които действат като аналгетик, за да намалят силата на нашата болка и дори да насърчат еуфорията.

♦ Окситоцинът, известен още като хормона на любовта, действа като химически пратеник за нашия мозък. Най-често се свързва с чувството за привързаност след раждане и секс.

►Най-хубавият секс е с този, с когото ти е хубаво без секс...

♦ Допаминът помага за намаляване на тревожността и депресията, като дава на нашия мозък чувство за възнаграждание.

8 сигурни начина да "извикаш" добрите хормони

Секс за облекчаване на хронична болка

И така, може ли сексът да облекчи хроничната болка? Може да звучи прекалено хубаво, за да е истина, но да. Тъй като тези хормони на щастието, като окситоцин, се освобождават, докато получаваме оргазъм, честият секс или мастурбиране могат да облекчат симптомите на болката.

Все пак имайте предвид състоянието си. Когато сте готови да правите секс с партньора си, изразете ясно ограниченията си относно болката си и установете граници. Никога не се напрягайте, ако симптомите ви са по-тежки или ако не се чувствате готови.

Мастурбиране за облекчаване на хроничната болка

Удоволствието насаме е също толкова полезно за облекчаване на болката, колкото и сексът с партньор. Мастурбацията също така активира естествените химикали на мозъка ви за облекчаване на болката. Ако имате нужда от малко вдъхновение, можете да се обърнете към помощни средства като играчки, които също могат да се използват за масаж на вътрешните акупресурни точки. Дори простото докосване с пръсти може да бъде достатъчно ефективно за облекчаване на хроничната болка. 

Други видове интимност за облекчаване на хронична болка

Ако сексът не е нещо, за което сте готови в този момент, има много други начини за постигане на приятна интимност. Например, започнете с гушкане или много дълга прегръдка. Проучванията показват, че прегръдката води до освобождаване на окситоцин и намалява възпалението. Гушкайте се поне десет секунди, за да получите максимални ползи. Като бонус, човекът, който получава вашата прегръдка, също получава естествен прилив на щастие!

►Мисията (не)възможна: Полезен ли е сексът по време на менструация

Допълнителни ползи от секса и мастурбирането за хора с хронична болка

В допълнение към естественото облекчаване на болката, сексът с партньор или мастурбацията може да имат и други предимства. Може да помогнат за повишаване на самочувствието и по-доброто възприемане на тялото ни. Оргазъмът преди лягане също може да помогне за подобряване на съня и, когато се прави често, може да помогне на жените да укрепят тазовото си дъно. Откриването на начините, по които тялото ви може да доставя удоволствие, може да бъде много необходимо облекчение, ако сте свикнали с хроничната болка. 

10 странни неща, които могат да се случат с тялото ти след секс

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти