Война в спалнята: защо сексът за сдобряване е ужасна идея

секс спор двойка
Снимка: iStock

Не разбирам секса за сдобряване. Никога не съм го разбирала. Смятам че онзи момент, в който мъжът и жената по средата на ожесточения си спор започват да разкъсват дрехите си и се нахвърлят един на друг, трябва да си остане само във филмовите сценарии. 

Като представител на по-нежния пол, струва ми се, че сексът трябва да бъде момент на хармония между двама души, произтичащ от нещо положително, а не да прилича на бойни действия под завивките. Но, разбира се, всеки има нужда да преработи емоциите си по неговия си начин и има различна дефиниция за това кое е допустимо и кое не е в интимен план.

секс спор двойка
Снимка: iStock

Ако сте от хората, които са правили секс за сдобряване или просто не виждат никакъв проблем в това сексуално поведение, не се чувствайте критикувани. Не това е идеята на тази статия. В самия секс за сдобряване няма нищо лошо. Нещото, което буди притеснение, е това, което води до него и това как може да се отрази на връзката в дългосрочен план.

Според специалистите, сексът за сдобряване първоначално може да ви донесе наслада, но да ви нарани впоследствие. 

"Интензивните романтични връзки често включват силни спорове, последвани от мощен секс за сдобряване. Като цяло сексът за сдобряване е лоша идея, защото подсилва караниците и емоционалната драма. Помислете за това: Ако правите невероятен секс, след като сте имали голяма караница, няма ли смисъл да се скарате отново, когато наградата е толкова голяма?" – пише Сет Мейърс, доктор по психология, в сайта Psychology Today.

В една здрава връзка двама души могат да се сближат след несъгласие и да се отдадат на физическа близост, защото се чувстват по-сплотени. Търсенето на по-голяма интимност и доверие обаче не е това, което мотивира повечето секс за сдобряване. Истината е, че този тип интимент контакт е резултат от усещане и изразяване на изключително негативни емоции по време на разгорещен спор, без истинско разрешение след това. Тъй като на спорещите им омръзва да усещат крайно негативни емоции, те жадуват да превключат предавките и да скочат в противоположния край на спектъра – да усетят еуфорията, която идва със секса. "Честно казано, не е толкова различно от наркоман, който има нужда от кокаин." – казва Мейърс. 

секс спор двойка
Снимка: iStock

По време на секс за сдобряване двойките често изпитват изключително бурни емоции и достигат моментно състояние на блаженство. В този момент те чувстват, че със сигурност принадлежат един на друг, пише още Мейърс.

Според психолога, проблемът се корени в това, че сексът за сдобряване не е истинска интимност: "Интимността е взаимна любов и баланс, докато драмата е крайности и фантазии. Сексът за сдобряване често отразява несъзнателната фантазия, че можем да направим всичко по-добро чрез секса. За съжаление, често след този разгорещен сексуален момент двойките се чувстват по-тъжни и самотни, когато старите чувства се върнат."

секс спор двойка
Снимка: iStock

Когато откриете някого, на когото наистина принадлежите, се чувствате балансирани, защото смятате, че нещата са в емоционалния ред, в който трябва да бъдат. Затова следващия път, когато се карате с партньора си и по-късно се опитате да оправите нещата със секс, седнете, обмислете тези чувства още малко и се уверете, че искате да правите секс поради правилната причина.

Ако се окажете по средата на сексуален контакт и внезапно осъзнаете, че се чувствате объркани, ядосани или тъжни, леко се дръпнете назад и обяснете на партньора си, че искате да спрете и да опитате отново по-късно. Тези моменти могат да бъдат трудни и неудобни, но самонаблюдението, честото и директно общуване са най-добрите начини да предотвратите усложняване на проблема, съветва Мейърс. 

14-те най-добри секс съвета на всички времена

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти