Мисията (не)възможна: Полезен ли е сексът по време на менструация

секс менструация
Снимка: iStock

Онези няколко специални дни, с които дамите се сблъскват всеки месец, освен изпитание за нервите, се оказват и изпитание за интимните отношения. Менструацията удря временно спирачките на нашия сексуален живот, което може би не се нрави на всеки. Но трябва ли да е така и какво би се случило, ако въпреки всичко решим да се отдадем на ласки под завивките?

Правенето на секс по време на менструация всъщност може да има няколко предимства, които си стува да обмислите. Не позволявайте на цикъла ви да спре сексуалния ви живот. Ако направите малко предварителна подготовка, сексът може да бъде също толкова приятен през тези дни, колкото и през останалата част от месеца. Може би ще се изненадате да откриете, че сексът е дори още по-вълнуващ по време на вашия цикъл. 

Оргазмите могат да облекчат менструалните спазми, които са резултат от свиването на матката, за да се освободи тя от лигавицата си. Когато имате оргазъм, мускулите на матката ви също се свиват и след това се отпускат. Това трябва да донесе известно облекчение от менструалните спазми. Сексът също предизвиква отделянето на химикали, наречени ендорфини, които ви карат да се чувствате добре. 

Правенето на секс по време на менструацията ви също така може да намали нейната продължителност а коя дама не иска това? 

Имайте предвид също, че вашето либидо се променя по време на менструалния ви цикъл, благодарение на хормоналните промени. Докато много жени казват, че сексуалното им желание се увеличава по време на овулация, която се случва около 2 седмици преди менструацията, други съобщават, че се чувстват по-възбудени по време на менструация.

Правенето на секс в този момент от месеца също може да облекчи пристъпите на мигрена. Според едно проучване от 2017 г., около половината от жените, страдащи от мигрена, получават мигренозни пристъпи по време на цикъла си. Въпреки че повечето дами с менструална мигрена избягват секс по време на пристъпите си, проучване от 2013 г. установява, че много жени, които правят секс по време на менструация, казват, че това частично или напълно облекчава пристъпите им.

Какви са възможните странични ефекти?

Най-големият недостатък на правенето на секс по време на цикъл е това, че положението може да стане ... омазано. Това е главната причина жените да се въздържат от палави занимания, докато са в цикъл. Кръвта може да попадне върху вас, вашия партньор и чаршафите, особено ако имате силно течение. Освен изцапването на леглото, кървенето може да ви накара да се чувствате неуверени. Цялото това безпокойство и бъркотия може да отнеме част или цялото забавление от секса.

6 златни съвета за правене на секс по време на менструация

Друго притеснение относно правенето на секс по време на цикъл е рискът от предаване на полово предавана инфекция (ППИ), като хепатит. Този вирус живее в кръвта и може да се предава чрез контакт със заразена менструална кръв. Използването на презервативи всеки път, когато правите секс, може да намали риска.

Нещо, което трябва да имате предвид, е, че ако планирате да правите секс по време на цикъл и носите тампон, трябва да го махнете предварително. Забравен тампон може да бъде избутан толкова нагоре във вагината по време на секс, че ще трябва да посетите лекар, за да го отстрани!

Можете ли да забременеете?

Ако не се опитвате активно да забременеете, използването на предпазни мерки е добра идея, независимо в коя част от менструалния ви цикъл се намирате. Вашите шансове за зачеване са драстично по-ниски по време на менструацията, но все пак е възможно да забременеете и по това време.

Най-вероятно е да забременеете по време на овулация, която се случва около 2 седмици преди началото на менструацията. И все пак продължителността на цикъла при всяка жена е различна. Продължителността на вашия цикъл може дори да се променя всеки месец. Ако имате кратък менструален цикъл, шансовете ви да забременеете по време на цикъла са по-високи.

Имайте предвид също, че сперматозоидите могат да живеят в тялото ви до 7 дни. Така че, ако имате 22-дневен цикъл, например, и овулирате скоро след получаване на цикъла си, има шанс да освободите яйцеклетка, докато сперматозоидите са все още в репродуктивния ви тракт.

Трябва ли да използвате защита?

Използването на предпазни средства ви помага да се предпазите от ППИ. Не само можете да се заразите със ППИ по време на цикъла си, но можете също така по-лесно да предадете такава на партньора си. Някои вируси, като хепатит, живеят в менструалната кръв. Нека вашият партньор носи презерватив всеки път, когато правите секс, за да намалите шансовете си да забременеете и да се заразите с ППИ. Ако вие или вашият партньор сте алергични към латекс, има други форми на защита, които можете да използвате. Можете също така да попитате вашия фармацевт или лекар за препоръки.

След като изяснихме всичко това, нека видим кои са 6-те златни съвета за правене на секс по време на менструация:

6 златни съвета за правене на секс по време на менструация

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти